Особливості реєстраційного документа на транспортний засіб, що зареєстрований в Республіці Литва

 

Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (реєстраційний документ на транспортний засіб) – офіційний документ, що підтверджує постановку автомобіля на реєстраційний облік і приналежність автомобіля конкретному власнику.

Відповідно до підпункту «б» пункту 2.1. Правил дорожнього руху (далі – ПДР) водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі, зокрема реєстраційний документ на транспортний засіб, а саме – свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Данна норма дублюється і в статті 16 Закону України «Про дорожній рух», де зазначено, що водій зобов’язаний мати при собі та на вимогу поліцейського пред’являти для перевірки, зокрема реєстраційний документ на транспортний засіб.

Згідно пункту 29.1. ПДР водій механічного транспортного засобу, що прибуває до України з іншої країни, а також водій – громадянин України, який виїжджає за кордон, повинні мати реєстраційні документи на транспортний засіб і посвідчення водія, що відповідають вимогам Конвенції про дорожній рух.

Частиною 1 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред’явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також поліса (договору) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката «Зелена картка»), – тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Частиною 1 статті 265-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) передбачено, що у разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, передбачене частиною першою 126 цього Кодексу, працівник уповноваженого підрозділу, що забезпечує безпеку дорожнього руху, тимчасово затримує транспортний засіб шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, що дозволяється виключно у випадку, якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху (якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху), в тому числі за допомогою спеціального автомобіля – евакуатора. Про тимчасове затримання робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

Стаття 37 Закону України «Про дорожній рух» визначає підстави для заборони експлуатації транспортних засобів.

Так, відповідно до положень даної статті забороняється експлуатація незареєстрованих (неперереєстрованих) транспортних засобів.

Здійснивши системний аналіз назначених норм можна прийти до висновку, що у разі відсутності у водія реєстраційних документів на транспортний засіб, зокрема свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, окрім адміністративного штрафу, що складає 425 грн., подальша експлуатація такого транспортного засобу без реєстраційних документів на транспортний засіб буде заборонена, а у разі якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху, його може бути тимчасово затримано шляхом доставлення його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку за допомогою спеціального автомобіля – евакуатора.

Regitra – державна установа, до повноважень якої зокрема належить здійснення державної реєстрації транспортних засобів в Республіці Литва, наповнення на обслуговування бази данних автомобілів, що зареєстровані в Республіці Литва. Зазначена база данних знаходиться у відкритому доступі в мережі Інтернет та знаходиться за адресою: www.regitra.lt. Щоб отримати інформацію щодо конкретного автомобіля необхідно у відповідні поля внести інформацію про № свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, VIN № (номер кузова) та державний реєстраційний номер транспортного засобу.

 

Цікавим є маловідомий факт – у Республіці Литва існують випадки за яких реєстрація транспортного засобу може бути скасована та відповідно реєстраційні документи на такий транспортний засіб (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу) визнані недісними. Таким чином, поліцейський, зупинивши транспортний засіб литовської реєстрації та виявивши (скориставшись відкритим офіційним Інтернет ресурсом regitra), що реєстраційні документи та транспортний засіб є недісними, відповідно до положень КУпАП, Закону України «Про дорожній рух» та ПДР має повне право заборонити подальший рух такого транспортного засобу та у разі якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху, тимчасово затримати транспортний засіб шляхом доставлення його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку за допомогою евакуатора.

У Республіці Литва випадками за яких скасовується реєстрація транспортного засобу є:

  1. прострочення проходження планового техогляду в Республіці Литва;
  2. відсутність обов’язкового цивільного страхування більше ніж півроку.

Зважаючи на зазначене, задля комфортної експлуатації транспортного засобу потрібно ретельно слідкувати за проходженням техогляду та за страхуванням транспортного засобу.

Для більшого розуміння, розглянемо все вищеописане на конкретних прикладах.

Заходимо на відкритий офіційний Інтернет ресурс regitra та у відповідні поля вносимо інформацію з реєстраційного документу, а саме: № свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, VIN № (номер кузова) та державний реєстраційний номер транспортного засобу.

  1. З транспортним засобом все ідеально.

1

 

На даному прикладі ми спостерігаємо, що реєстраційний статус транспортного засобу (VW Golf) – зареєстровано. Транспортний засіб пройшов техогляд 03 листопада 2016 року та наступний поточний техогляд потрібно буде пройти 02 листопада 2018 року. Страховка на даному транспортному засобі – дійсна.

  1. 2. У транспортного засобу відсутня поточна страховка, статус реєстрації – зареєстровано (умовно).

2

На даному прикладі ми спостерігаємо, що реєстраційний статус транспортного засобу (Peugeot) – зареєстровано (умовно). Транспортний засіб пройшов техогляд 10 червня 2016 року та наступний поточний техогляд потрібно буде пройти 10 червня 2018 року. Страховка на даному транспортному засобі – не дійсна.

Дата скасування реєстрації транспортного засобу – 14 січня 2017 року (в зв’язку із відсутністю страховки понад 6 місяців). Таким чином, застрахувавши транспортний засіб до 14 січня 2017 року можна попередити його скасування реєстрації.

  1. 3. У транспортного засобу відсутня поточна страховка, поточний техогляд не пройдений, статус реєстрації – реєстрація відсутня.

3

На даному прикладі ми спостерігаємо, що реєстраційний статус транспортного засобу (VW Passat) – реєстрація відсутня. Транспортний засіб не пройшов поточний техогляд, а також у даного транспортного засобу відсутня страховка.

Експлуатація даного транспортного засобу буде тривати до першої зупинки поліцейським, адже перевіривши реєстраційний статус транспортного засобу через Інтернет ресурс regitra та виявивши, що реєстрація даного транспортного засобу відсутня (тобто у водія відсутні реєстраційні документи на транспортний засіб), поліцейський накладе на водія адміністративний штрафу в розмірі 425 грн., заборонить подальшу експлуатацію транспортного засобу без реєстраційних документів на транспортний засіб, а у разі якщо розміщення затриманого транспортного засобу буде суттєво перешкоджати дорожньому руху, зможе тимчасово затримати шляхом доставлення його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку за допомогою евакуатора.

Також нагадуємо, що в Telegram створений чат для власників авто на європейскій реєстрації

Аналіз та коментарі надав  Казачук Іван Володимирович