Амністія євробляхам. Умови розмитнення.

15 квітня 2021 року Верховна Рада України у другому читанні проголосувала в цілому за законопроекти 4643-д та 4644-д, які стосуються розмитнення автомобілів європейської реєстрації.

Надаю відповіді на запитання, які найбільше турбують людей.

Коли вже можна буде розмитнюватись?

До кінця квітня місяця чекаємо підписання Президентом України законів та їх публікації.

В самих законах міститься положення, що закони вступають в силу через місяць з моменту опублікування.

Тобто, орієнтовано до кінця травня очікуємо вступу в силу законів та можливості розмитнюватись.

Які машини підпадають під розмитнення?

У боротьбі за правки до законопроектів вдалось зійтись на проміжній позиції. Частина правок, які погіршувала ситуацію громадян України була відхилена, але були відхилені і ті правки, які покращували б ситуацію та надали можливість більшій кількості автомобілів європейської реєстрації розмитнитись.

Отже, під закон підпадають автомобілі (легкові/вантажні):

  • від євро2 та до 3.5 т (орієнтовано свіжіші 1995 року випуску);
  • що заїхали до України до 31.12.2020 та не виїжджали з України;
  • старші 2015 року випуску.

Який порядок розмитнення автомобілів?

За інформацією з Держмитслужби, порядок розмитнення буде схожий, як і при минулій схилі розмитнення автомобілів європейської реєстрації, але з деякими відмінностями.

Поки ми розуміємо, що буде все відбуватись наступним чином:

  1. підготовка документів до розмитнення – зняття з обліку автомобілів за кордоном, оформлення договорів купівлі-продажу із власниками;
  2. проходження сертифікації в лабораторіях;
  3. здійснення митного оформлення (розмитнення);
  4. постановка на облік в СЦ МВС

Важливо, розмитнення відбувається на внутрішніх митницях в Україні, на кордон їхати не потрібно. Строк на розмитнення надали 180 днів з моменту вступу в силу законів. Для УБД, які в цей період будуть знаходитись в зоні ООС строк розмитнення 180 днів продовжується на 90 днів.

Як бути зі штрафами?

Закони про розмитнення передбачають, що сплату добровільного внеску 8500 грн., сплата якого амністує людей, що користуються автомобілем європейської реєстрації від штрафу 170 тис. грн.

Сплеск шахрайської активності!

Прийняття Верховною Радою України законів про розмитнення автомобілів європейської реєстрації активізувала людей, що намагаються використати юридичну необізнаність людей.

Шахрайські капкани заманюють людей низькими цінами. Насправді автомобілі з обліку не знімаються, чи договори оформлюються не з реальними власниками. Повторюються випадки, коли автомобілі не розмитнюються, а люди стикаються із проблемами з митницею, правоохоронними органами, конфіскацією автомобілів і т.і.

 

Кандидат юридичних наук

Адвокат Казачук Іван

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

***

Автоцивілка онлайн