Кабмін вніс зміни до Правил дорожнього руху: деталі

На сьогоднішньому засіданні Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил дорожнього руху. Документом доповнюються Правила дорожнього руху новим розділом,  в якому встановлюються права та обов’язки для осіб, які рухаються в кріслах колісних.

«Метою прийняття проекту постанови є приведення Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306, у відповідність до Закону України від 3 грудня 2019 року № 309 ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються  в кріслах колісних»,- йдеться у пояснювальній записці.

Зокрема, зазначається, що особи, які рухаються в кріслах колісних, мають право:

  1. Рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках із швидкістю пішохода;
  2. Рухатися по краю проїзної частини, вулиці чи по узбіччю.

Особи, які рухаються в кріслах колісних із швидкістю пішохода по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, мають право на переважне перетинання проїзної частини дороги по позначених пішохідних переходах.  Під час руху вони повинні виконувати вимоги цих Правил, що стосуються обов’язків пішоходів і не суперечать вимогам цього розділу.

Окрім цього, встановлюється, що особи, які рухаються в кріслах колісних по краю проїзної частини дороги, вулиці чи по узбіччю, повинні пересуватися в напрямку руху транспортних засобів по правій крайній смузі, поворот ліворуч та розворот дозволяються на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. Під час руху вони повинні виконувати вимоги цих Правил, що стосуються обов’язків велосипедистів.

Документом встановлюються вимоги до крісел колісних, за яких вони повинні бути обладнані світловідбивними пристроями, а під час руху в темний час доби по краю проїзної частини догори, вулиці чи по узбіччю – зовнішніми світловими приладами.

Також зазначається, що особи, які рухаються в кріслах колісних, зобов’язані використовувати технічно справні та належним чином обладнані крісла колісні; не перевозити вантажі, що заважають керуванню; не буксировати причепи; не перевозити пасажирів.

Джерело: Sud.ua

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

***

Автоцивілка онлайн