Рада узаконила «листи щастя», евакуатори та штрафи по фото

Законопроект №5364 21.12.2017 був прийнятий в цілому на пленарному засіданні Верховної Ради. Документ передбачає введення «інспекторів паркувального простору», які отримають право виносити постанови власникам транспортних засобів за порушення правил паркування. Вводиться можливість штрафувати по «фотографії»: для оформлення постанови достатньо двох фото з авто, припаркованим з порушенням, або підтвердження того, що вартість послуг стоянки не оплачена – повідомляє AUTO.RIA.

Відповідати за порушення будуть власники автомобілів, керівники фірм, або особи, які ввезли ТЗ на митну територію України, якщо авто зареєстроване за кордоном. Новий закон дозволяє роботу автоматичних систем фіксації порушень правил зупинки, стоянки та паркування. Практично при всіх порушеннях згаданих правил може бути застосована евакуація ТЗ (у тому числі і за рішенням «інспектора паркування», а не лише співробітника поліції), або «тікет» – повідомлення про порушення, залишене на склі автомобіля.

«Листи щастя» також повертаються в роботу. Причому, якщо адресат змінив місце проживання або просто відсутній тривалий час вдома, постанова буде вважатися врученою в будь-якому випадку, починаючи з дати повернення листа до органу, який постанову створив.

Документ передбачає ще ряд змін, що стосуються автомобілістів, і отримав чимало критики з боку юристів, Головного науково-експертного управління ВР, громадських організацій та представників ЗМІ. До другого читання нардепами було запропоновано близько 300 поправок до тексту. Тим не менше, цей дискусійний проект стане законом вже через 180 днів з моменту його офіційного оприлюднення.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.