Через гаджети до паркомісця

Офіційно в Києві паркувальники більше не працюють. Натомість є декілька варіантів сплатити за паркування, користуючись власним телефоном – повідомляється на сайті techtoday.in.ua

Абоненти Vodafone, наприклад, можуть відправити дані машини на номер 849 по SMS, а потім просто вводити USSD-коди у форматі *849*ХХХХХХ#, де ХХХХХХце ідентифікатор парковки. Гроші просто спишуться з мобільного рахунку.

Ще зручніше користуватися спеціальними додатками. Їх поки що небагато, але познайомитися з ними варто.

Parking UA

Колишній Kyiv Parking App – це додаток від Leogaming і Mastercard. Він простий і зручний у користуванні, налаштувати його можна за кілька хвилин.

Щоб почати користуватися програмою, потрібно ввести номер телефону і код-підтвердження, який надійде в SMS. Потім ввести марку та номер машини. Якщо у вас декілька транспортних засобів, можна додати їх усі та платити з одного рахунку за кожну автівку. Є й функція додавання авто на європейських (або спеціальних) номерах. Для цього просто треба активувати відповідний пункт.

Також треба додати платіжну картку, з якої ви платитимете за паркування. Необхідно ввести дані та перевірочний код, що прийде у SMS. Якщо на смартфоні працює додаток Приват24 з підключеною карткою Mastercard, Parking UA підтягне її звідти та встановить як основну за замовчуванням.

Коли ці нескладні маніпуляції завершено, можна оплачувати паркування. Усі доступні місця показано на інтерактивній мапі Києва, додаток навіть прокладе шлях до вибраного. Вибравши місце, треба просто вказати кількість годин і натиснути кнопку «Сплатити». Дані про оплату внесуться у базу даних, а паркувальник у разі необхідності може звіритися з ними через службовий пристрій.

З недоліків додатка – нестабільна робота, на що скаржаться багато користувачів у коментарях на Google Play. Ми також стикнулися з проблемою – платіжна картка додалася тільки разу з п’ятого. В іншому з додатком жодних проблем не було.

Додаток M-паркування

М-паркування – це частина сервісу «Мобільне паркування», який уже доволі давно працює в інтернеті та надає послуги з оплати паркування за допомогою SMS та скретч-карток. Мобільний додаток також дозволяє користуватись фірмовими скретч-картками і поповнювати рахунок з кредитних карток, і вже з нього сплачувати за паркування.

Поповнити рахунок M-паркування одноразово можна на 50, 100 та 500 грн. Відбувається це через веб-сайт сервісу, тож якщо ви спочатку завантажили додаток, то в ньому треба зареєструватися, ввівши номер телефону й адресу електронної пошти, та придумати пін-код. Цей акаунт діятиме і для веб-сайту, і для додатка. Таким чином ви, наприклад, зможете сплатити за паркування через комп’ютер перед виїздом з дому. З одного боку, така система зручна, а з іншого – принцип «завантаж та користуйся» явно не про M-паркування.

У самому додатку, щоб сплатити за паркування, можна ввести номер конкретної парковки або відсканувати QR-код за наявності останнього. Також доступна інтерактивна карта Києва з конкретними місцями паркування. Клацнувши на кожне з них, ви отримаєте детальну інформацію про ціни та графік роботи парковки.

Вказавши номер автівки і натиснувши кнопку підтвердження, ви знову опинитесь на сайті, де треба буде сплатити кошти. З додатка цього зробити не можна, і це ще одна незручність даного сервісу. Можливо, потім розробники і створять можливість підв’язати картку до додатка, але поки що можливості платити прямо з програми нема.

Приват24

Якщо у вас є Приват24, можна і не встановлювати окремий додаток для сплати за паркування, адже відносно нещодавно така можливість з’явилась і в ньому.

На головному екрані Приват24 треба вибрати пункт «Транспорт», а в ньому – «Паркування». Далі треба у верхньому правому кутку екрана натиснути на кнопку чату, а у вікні, що з’явилося, — на стрілку геопозиціювання на нижній панелі інструментів.

Після цього на екрані з’явиться карта, де ви зможете визначити своє місцезнаходження автоматично або задати адресу вручну, виставивши ярличок на карті в потрібне місце. Ніяких позначок за замовчуванням на мапі немає, так само, як і немає можливості ввести необхідну адресу словами.

Відсутність такої функціональності – один із головних недоліків сплати паркування у Приват24. Програма видасть список доступних парковок поблизу. Вибравши одну із них, треба ввести марку та номер автомобіля, кількість годин паркування і сплатити з однієї з доступних у Приват24 карток.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.