Поляки по водійські посвідчення їдуть… в Україну

Нещодавно на власній сторінці у Facebook український волонтер Роман Сініцин розповів про підприємливих українців, які,  громадянам Євросоюзу – не менш винахідливим жителям Польщі продають… водійські права.

А схема проста: поляки приїжджають в будь-яке українське місто, чомусь останнім часом їх більше приваблює Хмельницький, де оформляють тимчасову прописку через Державну міграційну службу, а потім відправляються здавати іспити. Судячи з усього екзаменаційний процес відбувається «заочно» – ні теорії, ні практики ніхто не здає, а просто за заповітне посвідчення відраховують близько  400$. Здавалося б, навіщо полякам українські посвідчення? Пояснення дуже просте – у Польщі українські права можна без особливих проблем поміняти на місцеві.

«Поляки пачками приїжджають до Хмельницького робити права. У Польщі дуже складно отримати права, деякі «по 10 раз здають». Так, винахідливі поляки отримують українські документи і змінюють на польські. Все це коштує від 400 доларів…», – повідомив Роман Сініцин.

Керівник головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій спростовує існування такої схеми і згідно статистики, яку він надав – Хмельницькій області за минулі вісім місяців права отримали всього 27 іноземців і серед цих людей жодного поляка.

Проте користувачі соцмереж вважають, що Криклій або лукавить, або співробітники МВС не проводять «польських туристів» через бази даних, а тому цих гостей не видно столичному керівництву. На користь цієї інформації говорить і те, що на польських сайтах щодень з’являється все більше і більше оголошень, де пропонують такий різновид «туризму».