Site icon AutoKyiv

Чому є незаконним розмитнення авто, що заїхало зі сторони Росії через перезаїзд

Нещодавно прийнятий Закон про розмитнення євроблях № 1402 має в собі дуже неприємну норму. Маємо на увазі те, що євробляхи, що зробили перезаїзд на митних постах України на межі з Росією, не зможуть розмитнитися.

Ця обставина поставила в заручники десятки тисяч громадян України, особливо мешканців Харківської, Сумської, Дніпропетровської, Запорізької та Полтавської областей.

Люди в розпачі, у паніці і страху, оскільки бажання розмитнити євробляху є, гроші на розмитнення є, а розмитнити її неможливо. Закон прописаний у такий спосіб, що немає навіть законної можливості вивезти автомобіль за кордон, сплативши добровільний внесок 8500 грн.

Найбільше в розпачі люди, які завезли автомобілі особисто на себе в митному режимі транзит, оскільки після 10 листопада 2021 року вони отримають штраф у розмірі 170 тис. грн. Такою ситуацією, юридичною необізнаністю, бідою й горем простих людей скористалися “шахраї-рішали”!

Вони разом із “чорними митниками” придумали корупційну схему, за якої автомобіль, що зробив перезаїзд на митних постах України на межі з Росією, виїжджає на митний пост у Нові Яриловичі Чернігівської області (межує з Республікою Білорусь), чи на митний пост у Кучургани Одеської області (межує з Республікою Молдова), цим нібито обнуляє свій попередній заїзд зі сторони Росії і при повторному в’їзді розмитнюється на Чернігівській чи Одеській митниці.

Корупційна вартість цієї схеми вартує двох хабарів: 300 доларів за перезаїзд і 250 доларів за розмитнення. Небезпека цієї схеми для простої людини полягає в одержанні величезного штрафу відповідно до 485 статті Митного кодексу України. Розмір штрафу може коливатися від 5000-6000 доларів.

Ми отримали консультацію від митних органів і почули однозначну чітку позицію всіх митників про те, що пільги, передбачені Законом про розмитнення євроблях № 1402 стосуються, як процедури митного оформлення автомобілів згідно з митною декларацією ІМ40АА при розмитненні, так і процедури митного оформлення автомобілів згідно з митною декларацією МД-1 (сплата 8 500 грн.) при ввезенні автомобіля за кордон. І ці пільги не поширюються на автомобілі, що зробили перезаїзд на митних постах України на межі з Росією.

Тобто автомобіль, що зробив перезаїзд на митних постах України на межі з Росією, не може бути законно вивезений! Уже не говорячи про його повторне законне ввезення та законне митне оформлення!

Людям, які потрапили до капкана “шахраїв-рішал”, ми пояснили та довели всю незаконність цієї схеми. Вони здивовано запитували про те, чому при виїзді їхнього автомобіля за межі України митники їх не зупинили та не сказали про незаконність схеми? А відповідь дуже проста — корупція й особиста зацікавленість деяких митних інспекторів у таких схемах.

Сьогодні Інтернет мережа наповнена пропозиціями зробити перезаїзд автомобіля, що в’їхав за сторони Росії та подальшого його розмитнення. Але люди мають розуміти, що сплативши 300 доларів “шархаю-рішалі” та розмитнивши автомобіль у такий чорний спосіб, вони наражають себе на штраф від 5000 доларів.

Кандидат юридичних наук

Адвокат Казачук Іван

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

***

Telegram чат Евробляхи UA

Автоцивілка онлайн

Exit mobile version