Site icon AutoKyiv

Вибух шахрайської активності з розмитненням авто.

Прийняття закону про розмитнення спричинив вибух активності з підроблення документів для розмитнення, техпаспортів на авто та різних шахрайських схем пов’язаних із «євробляхами».

Розглянемо детально декілька шахрайських схем, а також варіантів не попасти в неприємну ситуацію.

 

  1. Підробка документів про зняття з обліку авто

 

Обов’язковою умовою при розмитненні «євробляхи» в Україні є те, що вона обов’язково повинна бути знята з обліку за кордоном.

Для того, щоб зняти «євробляху» з обліку за кордоном потрібно зв’язатись із власником автомобіля за кордоном, щоб той написав відповідну заяву до державного реєстраційного органу та зняв автомобіль з обліку. В деяких випадках для зняття з обліку потрібно передавати оригінали реєстраційних документів на авто.

В таких країнах, як Польща, Литва, Болгарія зняття з обліку автомобіля за кордоном підтверджується спеціальною довідкою.

В таких країнах, як Латвія, Естонія, Італія, Німеччина зняття з обліку автомобіля за кордоном підтверджується відміткою в техпаспорті.

Складність знайти власника автомобіля, реєстраційні процедури із зняття з обліку автомобіля за кордоном та карантин створюють умови того, що ціна зняття з обліку автомобілів за кордоном та оформлення всіх необхідних документів складає від 200 Євро.

Нерозуміння всіх законних процедур, юридична необізнаність, бажання зекономити сприяють тому, що люди потрапляють в капкани шахраїв, вартість послуг яких складає від 100 Євро та замість зняття з обліку отримують підроблені документи.

Шахраї заманюють низькими цінами та обіцяють розмитнити автомобіль. Часто, для вселення серйозності шахраї працюють із чорними брокерами та митниками-корупціорами та мають офіси безпосередньо на митному терміналі.

 

Прикладом такої організованої злочинної групи є компанія EuroAuto, які мають офіс безпосередньо на Подільській митниці у Вінниці:

В Польщі та Литві електронні державні бази реєстрації авто відриті та статус реєстрації автомобіля можна перевірити на наступних Інтернет сайтах:

– Литва: https://www.eregitra.lt/viesa/paiesk/Index.php?lang=en

– Польща: https://historiapojazdu.gov.pl/

А тому, отримавши документи про зняття з обліку автомобіля в Польщі та Литві ви без проблем можете перевірити дійсність документів на вказаних сайтах.

Особливо звертаємо вашу увагу, що виявлення митниками під час розмитнення, що документи про зняття з обліку є підробленими спричиняє порушення справи про порушення митних правил.

В результаті людина, яка звернулась до шахрая та отримала від нього підробки за 100 Євро ризикує отримати штраф в розмірі вартості автомобіля, конфіскацію автомобіля та порушену кримінальну справу.

 

  1. Підробка техпаспорту на «євробляху»

Поширеним також є підробка документів на автомобіль (техпаспорт) та «євробляху».

Насамперед це пов’язано із тим, що люди гублять документи, а відновити їх в Україні не можливо. А тому і друкують на кольоровому принтері на картоні.

Інколи буває, що втрачений був техпаспорт на автомобіль болгарської реєстрації, а людина могла роздрукувати лише литовський техпаспорт.

Швецька реєстрація авто не є надто поширеною серед «євроблях». Тому трапляються випадки, коли люди навіть і не знають, як виглядають справжні техпаспорти на автомобіль.

Підроблені латвійські документи:

Підроблені швецькі документи:

 

  1. Доставка автомобіля «заднім числом», або перезаїзд, або видалення з митної бази інформації про останній перезаїз

Оскільки під закон про розмитнення попадають «євробляхи», що заїхали до України до 31.12.20 року поширеною шахрайською схемою є пригон авто заднім числом.

Шахрай говорить неправду, що у нього вийде загнати автомобіль у 2021 році, а у митній базі буде фігурувати інформація, що автомобіль заїхав у 2020 році.

Не ведіться на такі слова, це абсолютна нісенітниця.

Абсолютно аналогічною нісенітницею є слова шахраїв про можливість «почистити митну базу» та прибрати звідти інформацію про перезаїзд «євробляхи» у 2021 році.

Не вірте, ви просто втратите гроші.

Будьте уважними та обережними, завжди перевіряйте все, що вам говорять.

 

Кандидат юридичних наук

Адвокат Казачук Іван

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

***

Автоцивілка онлайн

Exit mobile version