Site icon AutoKyiv

Автоматичну фіксацію порушень ПДР запропоновано визнати неконституційною

У Конституційному Суді оскаржено положення Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), згідно із якими передбачена можливість притягнення до адміністративної відповідальності особи, за якою зареєстровано транспортний засіб за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису).

Суть проблеми в тому, що особа, за якою зареєстровано транспортний засіб та та, яка вчинила правопорушення, можуть бути різними, але відповідальність все одно покладається на особу, за якою зареєстровано транспортний засіб.

На думку скаржника, порушується:
– принцип індивідуального характеру юридичної відповідальності;
– презумпція невинуватості особи;
– право на на професійну правничу допомогу (постанова про накладення адміністративного стягнення може виноситися без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності).

Аргументи щодо конституційності:
– обмеження прав є пропорційним тій меті, яку планується досягти: забезпечення безпеки дорожнього руху, захист життя і здоров’я громадян;
– у справі «Фальк проти Нідерландів» Європейський суд з прав людини визнав правомірною відповідальність саме власників транспортних засобів;
– КУпАП встановлює не презумпцію винуватості власника транспортного засобу, як вказують автори скарги, а презумпцію володіння транспортним засобом в момент вчинення правопорушення саме його законним володільцем (власником). При цьому ця презумпція може бути спростована. Встановлення презумпцій такого роду не суперечить практиці ЄСПЛ (рішення у справі «Салабіаку проти Франції»);
– автоматична фіксація правопорушень: виключає корупційну складову та позитивно зарекомендувала себе в: Австрії, Великій Британії, Італії, Нідерландах, Німеччині, Франції, Швейцарії, Швеції.

Про це в своєму телеграм-каналі повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики, представник Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря.

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

***

Автоцивілка онлайн

 

Exit mobile version