Суд виніс вирок у справі щодо скоєння ДТП у нетверезому стані

Чоловік, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, керуючи технічно несправним автомобілем ВАЗ, збив жінку з дитиною.

Березнегуватський районний суд Миколаївської області у складі розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Березнегувате кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 9 березня 2020 року за № 12020150310000134, за обвинуваченням уродженця с. Степове Снігурівського району Миколаївської області, громадянина України, освіта вища, одруженого, маючого на утриманні двох малолітніх дітей, офіційно не працюючого, раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України у справі № 485/546/20. 

Обставини справи

8 березня 2020 року о 19 годині 10 хвилин обвинувачений, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, керуючи технічно несправним автомобілем ВАЗ, власником якого є інша особа, рульове керування якого знаходилося в технічно несправному, але працездатному стані, рухаючись без увімкненого головного світла фар в межах правої смуги по освітленій, сухій, асфальтованій, прямій ділянці вул. Миру в напрямку перехрестя з вул. Селікатна, що в с. Червона Долина Снігурівського району Миколаївської області, грубо порушуючи п.2.9 «а», 12.3, 12,4, 19.1 «а», 31.6 «б» Правил дорожнього руху України, проявляючи злочинну недбалість та крайню неуважність належним чином за дорожньою обстановкою не стежив, маючи об`єктивну можливість своєчасно виявити пішохода з дитячим візком, у якому перебувала малолітня дитина, що рухалися в попутному напрямку по правому краю проїжджої частини, та маючи технічну можливість уникнути наїзду шляхом зменшення швидкості руху аж до зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об`їзду перешкоди, неподалік будинку № 22 допустив наїзд на пішохода та контактування із дитячим візком, в якому перебувала малолітня особа, внаслідок чого доросла людина отримала середньої тяжкості тілесні ушкодження у вигляді закритого уламкового перелому малоберцової кістки правої гомілки, а дитина – закриту черепно-мозкову травму у вигляді забою головного мозку 2 ступеню, крововиливу під м`які мозкові оболонки, ускладненого посттравматичним гнійним менінгітом, субдуральною гігромою та судорожним синдромом, що також відноситься до категорії середньої тяжкості тілесних ушкоджень.

У судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав повністю та надав покази, що відповідають фактичним обставинам справи. У вчиненому щиро розкаявся. Крім того показав, що того дня святкував свій день народження та протягом дня вживав алкогольні напої. Ввечері разом з іншою особою на автомобілі, що перебуває у нього в користуванні, поїхали до магазину, що по вул. Миру в с. Червона Долина Снігурівського району, де також вживали алкогольні напої. В магазині він бачив потерпілу разом з дитиною, яка купувала продукти харчування. Згодом вони сіли до автомобіля та поїхали по вул. Миру, однак світло в автомобілі не горіло. Проїхавши трохи, він відчув, що ніби щось збив, однак не придав тому уваги та поїхав далі. Попутника висадив у сусідньому селі, а сам поїхав в Одеську область до тітки. На ранок йому зателефонували працівники поліції, повідомили про вчинену ним пригоду, та того ж дня він повернувся додому. Також показав, що до потерпілих він за цей період не підходив, вибачення за вчинене не просив, в лікарні їх не відвідував та компенсацію завданої шкоди не пропонував, оскільки вони його не хочуть бачити. Позов прокурора про стягнення з нього витрат Миколаївської обласної дитячої лікарні на лікування малолітньої особи, в розмірі 19 548,01 грн, визнав повністю. Позов потерпілих в частині стягнення з нього майнової шкоди, завданої злочином в розмірі 19 500,00 грн, також визнав повністю, однак в частині стягнення моральної шкоди в розмірі 100 000 грн. визнав частково, в розмірі 50 000 грн., оскільки вважав обрахований ними розмір занадто великим.

Не дивлячись на визнання вини обвинуваченим, його вина у вчиненні зазначеного злочину підтверджується сукупністю досліджених в судовому засіданні доказів.

Так, згідно з рапортами старшого інспектора-чергового Снігурівського ВП ГУНП в Миколаївській області, адресованими на ім`я начальника Снігурівського відділу поліції, 8 березня 2020 року зі служби 102 надійшло повідомлення про те, що того дня близько 19 години по вул. Миру в с. Червона Долина Снігурівського району Миколаївської області автомобіль ВАЗ 2101 жовтого кольору здійснив наїзд на пішоходів – жінку з дитиною на візочку, 1991 року народження, та 2019 року народження, а з місця пригоди зник, потерпілих доставлено до Снігурівської ЦРЛ, а потім направлено до Миколаївської обласної дитячої лікарні з тілесними ушкодженнями.

За даними протоколу огляду місця події з фототаблицею та план-схемою 8 березня 2020 року слідчим СВ Снігурівського відділу поліції було оглянуто ділянку місцевості біля будинку № 22 по вул. Миру в с. Червона Долина Снігурівського району, де того дня сталася дорожньо-транспортна пригода та виявлено захисне скло ліхтаря автомобіля.

9 березня 2020 року заступником начальника СВ Снігурівського відділу поліції, за добровільної згоди обвинуваченого, було оглянуто автомобіль ВАЗ, в результаті чого виявлено робоче світло фар, пошкодження переднього правого крила, правої частини лобового скла, правого дзеркала заднього огляду та виявлено відсутність скла правого протитуманного ліхтаря.

Того ж дня обвинуваченому було проведено медичний огляд лікарем наркологом КНП «Снігурівська ЦРЛ» та встановлено діагноз «гостра алкогольна інтоксикація внаслідок вживання алкоголю (1,28 %)».

Також 27 березня 2020 року слідчим СВ Снігурівського відділу поліції було оглянуто добровільно виданий потерпілою дитячий візок, в якому того дня перебувала її малолітня донька, в ході чого було виявлено пошкодження ручки для його керування.

Допитана в судовому засіданні потерпіла ОСОБА_1 показала, що внаслідок вказаної пригоди вона отримала перелом ноги, а донька черепно-мозкову травму, гнійний менінгіт та судорожний синдром, від чого цілий тиждень перебувала в реанімаційному відділенні Миколаївської обласної дитячої лікарні, не могла ні ходити, ні говорити. Доглядати за нею вона не могла, оскільки була в гіпсу, чоловік щодня привозив до лікарні бабусь, які за донькою доглядали. На даний час донька майже відновилася, однак потребує реабілітації. Загалом в лікарні вони пробули 23 дні. Цивільний позов про стягнення з обвинуваченого майнової та моральної шкоди підтримала, просила його задовольнити.

Дії обвинуваченого суд кваліфікує в межах пред`явленого йому обвинувачення за ч. 1 ст. 286 КК України, як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що заподіяли потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Вивченням особи обвинуваченого встановлено, що він раніше не судимий, одружений, має на утриманні двох малолітніх дітей, офіційно не працевлаштований, за місцем проживання характеризується посередньо через поодинокі випадки вживання алкогольних напоїв, протягом року до вчиненого притягався до адміністративної відповідальності за сімейне насилля, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, військову службу не проходив, на обліку у лікаря нарколога та лікаря психіатра не перебуває (а.п.232-246).

За даними досудової доповіді, наданої Снігурівським районним сектором філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області, ризик вчинення обвинуваченим повторного кримінального правопорушення та ризик небезпеки його для суспільства оцінюються як середній, а його виправлення можливе без цілодобового нагляду, контролю та ізоляції від суспільства (а.п.1-4 т.2).

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого, судом встановлено щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставинами, що обтяжують покарання обвинуваченого, судом встановлено вчинення кримінального правопорушення особою, яка перебуває в стані алкогольного сп`яніння та вчинення кримінального правопорушення щодо малолітньої дитини.

Отже, суд ухвалив:

Визнати обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, призначивши йому покарання у вигляді обмеження волі на строк 1 рік з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки.

Строк відбуття покарання рахувати з дня приведення даного вироку до виконання.

Позовну заяву про стягнення майнової та моральної шкоди задовольнити частково.

Стягнути за завдану майнову шкоду 19 500,00 грн та моральну шкоду в розмірі 50 тис. грн.

Позовну заяву прокурора Снігурівського відділу Баштанської місцевої прокуратури Миколаївської області про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину задовольнити.

Стягнути на користь держави, в особі Миколаївської обласної державної адміністрації, кошти, витрачені комунальним некомерційним підприємством «Миколаївська обласна дитяча клінічна лікарня» на лікування дитини, в розмірі 19 548,01 грн.

Стягнути на користь держави витрати, пов`язані з проведенням інженерно-транспортних та судово-трасологічних експертиз, в розмірі 5075,84 грн.

Джерело: Sud.ua

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.