Site icon AutoKyiv

Відеофіксація порушень ПДР: з’явилось перше рішення суду

Позивач звернувся до суду з проханням визнати протиправною та скасувати постанову про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 122 КУпАП.

Перше рішення суду в справі про адміністративне правопорушення, зафіксоване в автоматичному режимі — на користь Департаменту патрульної поліції. Про це повідомив заступник начальника Департаменту Олексій Білошицький на своїй сторінці в Facebook.

Деснянський районний суд міста Чернігова розглянув адміністративний позов про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення.

«Позивач звернувся до суду з проханням визнати протиправною та скасувати постанову про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 122 (Перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 20 км/год) КУпАП.

Відповідно до постанови позивача було притягнуто до адмінвідповідальності у вигляді штрафу 255 грн за те, що 24 червня 2020 року в Києві, на вулиці Братиславській, було зафіксовано автомобіль Mercedes-Benz та особа, яка керувала ним, перевищила встановлені обмеження швидкості руху на 24 км/год. Позивач зазначив, що постанова необґрунтована та незаконна, адже він не перебував за кермом цього авто, оскільки є фізичною-особою підприємцем і в межах своєї підприємницької діяльності займається регулярними пасажирськими перевезеннями маршрутом Чернігів-Київ-Чернігів. Згідно подорожнього листа, того дня перевезення цим транспортним засобом виконував інший водій. Так, позивач зазначив, що не порушував.

Проте, позивач не врахував того, що згідно КУпАП, щодо правопорушень, зафіксованих в автоматичному режимі за загальним правилом відповідальність наступає у власника т/з, а не у того, хто ним керував.

Суд першої інстанції дійшов висновку, що оскільки позивач є власником транспортного засобу Mercedes-Benz, який не вибував з власності поза волі останнього та добровільно був переданий іншому водієві, та доведений факт перевищення встановленого обмеження швидкості, – відмовити позивачу в скасуванні постанови у справі про адміністративне правопорушення.

Про що це говорить?

Якщо ви добровільно передали право керування своїм транспортним засобом іншому водієві і той порушив, то штраф все одно прийде власнику цього транспортного засобу.

Але вихід є.

Можна офіційно зареєструвати належного користувача транспортного засобу!

Тоді штрафи за порушення ПДР, які зафіксували камери автоматичної фіксації, можуть одразу надходити водієві, який користується авто, а не власнику транспортного засобу», — йдеться у повідомленні.

Джерело: Sud.ua

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.
Exit mobile version