Site icon AutoKyiv

Київська митниця програє суди по безпідставному завищенню митної вартості на товари

МИТНИЦЯ ПРОГРАЄ ВСІ СУДИ!

Чергова перемога в суді проти Київської митниці! І більше – одразу в трьох справах про скасування рішень митниці про корегування митної вартості товару, серед яких у двох справах фігурує завищена митна вартість на транспортні засоби (де митниця незаконно підняла митну вартість автомобіля і клієнт був змушений додатково доплачувати кошти для розмитнення). Наприклад, у справі № 320/6052/19 за транспортний засіб Hyundai Sonata, придбаний на аукціоні «Майнхейм» (США), Київська митниця безпідставно підняла митну вартість товару з 3400,00 доларів США до 9301,00 доларів США, у зв’язку із чим клієнтом було надміру сплачено до Державного бюджету України 50 033,21 грн. митних платежів.
Разом з тим, що Адвокатське об’єднання «Казачук та партнери» скасували незаконні рішення митниці та повернули надміру сплачені особою митні платежі, ми також повернули кошти, які особа заплатила за правову допомогу адвокату.
Статтею 6 Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень Відповідальність та відшкодування збитків, завданих державному бюджету» встановлено, що кошти, виплачені за рішенням суду про стягнення коштів згідно з цим Законом, вважаються збитками державного бюджету. Посадова, службова особа державного органу, державного підприємства або юридичної особи, дії якої призвели до збитків державного бюджету, несе відповідальність згідно із законом.
У трьох вказаних справах було постановлено стягнути на користь Позивачів судові витрати та витрати на професійну правничу допомогу, тобто дії посадових осіб Київської міської митниці ДФС (правонаступник – Київська митниця Держмитслужби) завдали збитки державному бюджету загалом у сумі 18 842 грн. 00 коп. І це тільки за витрати за правову допомогу! Загалом, враховуючи і повернення надміру сплачених митних платежів, сума повернення складає близько 100000 грн.!
З огляду на зазначене, Адвокатське об’єднання «Казачук та партнери» звернулися із скаргою до голови Київської митниці Держмитслужби про проведення службового розслідування та притягнення осіб щодо нецільового використання бюджетних коштів, які вважаються збитками державного бюджету та притягнути до відповідальності належних осіб.

Кандидат юридичних наук
Адвокат Іван Казачук

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.
Exit mobile version