Site icon AutoKyiv

Основні 5 принципів Комплексного проекту Закону про Доступне розмитнення

Станом на сьогоднішній день у Верховній Раді України знаходиться більше 15 проектів Законів, що стосується митної тематики, теми зменшення митних ставок для автомобілів (скасування акцизу, зменшення ПДВ та ін.), вирішення питання знаходження на території України автомобілів європейської реєстрації.

Наприкінці минулого року спостерігалась позитивна тенденція у прийнятті Закону про доступне розмитнення, що задовольнив би всіх громадян України.

Разом цим, суперечки у Верховній Раді України щодо відкриття ринку землі, потім щодо банківського закону і карантин, введений Урядом, відтермінували питання запровадження в Україні ліберальних митних ставок, вирішення питання знаходження на території України автомобілів європейської реєстрації та введення пільг на розмитнення для певних категорій громадян, що цього особливо потребують (особи з інвалідністю, учасники бойових дій та ін.)

Останнім часом чітко бачимо, що питання доступного розмитнення знову в фокусі народних обранців і це дуже радує.

Вони вирішили об’єднати всі законопроекти, що зараз є у Верховній Раді України, стосуються розмитнення автомобілів та видати новий великий Комплексний проект Закону про Доступне розмитнення.

Нардепи беззаперечно виділяють 5 основних незмінних принципів цього Комплексного проекту Закону про Доступне розмитнення, про які я можу розказати.

  1. Комплексність, тобто стосується всіх громадян України, поширюється і на імпортні автомобілі, на автомобілі, що знаходяться на території України, включає пільги на розмитнення для багатьох категорій громадян.
  2. Доступність, це означає, що ставки на розмитнення автомобілів будуть доступними – повне скасування акцизного податку для всіх, скасування акцизу та ПДВ для осіб з інвалідністю, ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, УБД. Тобто, як автомобілі, що знаходяться на території України, так і новий імпорт будуть розмитнюватись по одній ставці – 30%! Для пільговиків ставка – 10%!
  3. Поетапність застосування, тобто Закон вступає в силу в два етапи – спочатку, з моменту прийняття, для автомобілів, що знаходяться на території України, а також для осіб з інвалідністю, ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, УБД, а з 2021 повністю для всіх.
  4. Позитивність, – проект Закону включає максимум позитивних норм із інших Законопроектів, яких зараз більше 15, що вже є зареєстрованими у ВРУ.
  5. Максимальна поширеність, тобто, поставлені в проекті Закону цілі вирішують максимальну кількість питань, в тому числі і знаходження в Україні автомобілів європейської реєстрації. Дякуючи цьому Закону по ставці 30% від вартості авто зможуть розмитнитись всі автомобілі, вантажні та пасажирські, що вироблені з 1995 року та заїхали на територію України до 1 травня 2020 року.

Народними депутатами України та іншими учасниками робочої групи, що працюють над цим документом, як вже було сказано, було прийнято рішення про те, щоб взяти все позитивне з кожного законопроекту, що вже є зареєстровані у Верховній Раді України та прибрати всі перепони, що викликали суперечки та не давали можливості швидко прийняти Закон.

Дякуючи цьому, впевнений, що на цьому тижні відбудеться реєстрація законопроекту, а на наступному тижні вже голосування в Комітеті. За такої ситуації, Верховна Рада України отримає даний законопроект для голосування в залі в кінці травня, на початку червня.

Таким чином цього літа будемо мати доступне розмитнення!

Кандидат юридичних наук

Адвокат Казачук Іван

 

Підписуйтесь на канал "Київ Автомобільний" у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.
Exit mobile version