Site icon AutoKyiv

«Євробляхи», штрафи зафіксовані на автоматичні камери! Хто відповідатиме? Чи буде штраф 170 тис. грн?

Зараз автомобільна спільнота обговорює новину повернення «листів щастя» зі штрафами від поліції за порушення ПДР, що зафіксовані на камери автоматичного фіксування.

В Україні вже встановлено понад 30 відеокомплексів контролю правопорушень ПДР. Особисто я побачив, що менше людей почало їздити по автобусним рядам і т.і. Водії дійсно переживають, що їхні правопорушення будуть зафіксовані на камеру і від поліції прийде штраф поштою.
Коли авто належить громадянину України і цей громадянин України був за кермом і порушив ПДР, що було зафіксовано на автоматичну камеру – все дуже просто, стандартна ситуація – штраф прийде на адресу прописки водію – власнику авто (громадянину України).

Кого будуть штрафувати за порушення ПДР водієм «євробляхи»?

Системно проаналізувавши статті 14-2 та 279-2 КУпАП можна знайти відповідь.

Якщо порушення ПДР зафіксовано автоматично на камеру, а транспортний засіб зареєстрований за кордоном – по закону відповідає особа, що ввезла цей транспортний засіб до України. Поліція усю інформацію про порушення «євробляхами» ПДР буде передавати Державній прикордонній службі, щоб ті вручали постанови.

З митним режимом все просто, громадянин України (до листопада 2018 року) ввіз транспортний засіб, експлуатує його, порушив ПДР, тому при виїзді за межі території України, при проходженні паспортного контролю він отримає всі поліцейські постанови.

Як бути з митним режимом тимчасове ввезення? Адже завіз іноземець, а експлуатує українець і він же порушує ПДР? Українець при виїзді за межі України може бути спокійним, оскільки він не ввозив авто – ніхто його не може прив’язати до цього авто. Є дуже велика вірогідність, що коли іноземець, який раніше ввіз авто до України, на якому громадянин України порушив ПДР, що було автоматично завіксовано на камеру, Державна прикордонна служба буде мати до нього ряд запитань. Більше того скажу, митники можуть скласти протокол про порушення митних правил згідно 485 статті МКУ, а машину подати в розшук, оскільки іноземець, що допустив порушення митних правил не має постійного місця проживання в Україні.

Чи може прийти поштою штраф з митниці на 170 тис грн?
Теоретично можливо, оскільки службова особа може скласти рапорт про експлуатацію громадянином України транспортного засобу громадянином України та передати його для відповідного реагування митниці.

Кандидат юридичних наук
Адвокат Казачук І.В.

Exit mobile version