Site icon AutoKyiv

Пам’ятайте про випадки, коли маршрутний транспортний засіб має переваги в русі

Нещодавно на лівому березі Києва відбулася дорожньо-транспортна пригода за участю громадського транспорту – водій Fiat при перестроюванні не надав переваги у русі тролейбусу, який розпочинав рух від позначеної зупинки, розташованої в заїзному “кармані”. Обійшлось без потерпілих, але через це ДТП багато хто з пасажирів запізнився, тимчасово порушився нормальний розклад роботи інших тролейбусів на цьому ж маршруті та, через великі габарити тролейбуса, утворились затори.

Ілюстративні фото з різних ДТП

Подібні ДТП не є рідкістю, а тому ми хочемо нагадати водіям випадки коли маршрутний транспортний засіб має пріоритет руху.

🚎 За наявності трамвайної колії посередині проїзної частини водій нерейкового транспортного засобу, що виконує поворот ліворуч або розворот поза перехрестям, повинен дати дорогу трамваю (п.п.10.4 ПДР України).

🚖 По трамвайній колії попутного напрямку, розташованій на одному рівні з проїзною частиною для нерейкових транспортних засобів, дозволяється рух за умови, що це не заборонено дорожніми знаками чи дорожньою розміткою, а також під час випередження, об’їзду, коли ширина проїзної частини недостатня для виконання об’їзду, без виїзду на трамвайну колію.

На перехресті дозволяється виїжджати на трамвайну колію попутного напрямку в тих самих випадках, але за умови відсутності перед перехрестям дорожніх знаків 5.16, 5.17.1, 5.17.2, 5.18, 5.19.

Поворот ліворуч або розворот повинні виконуватися з трамвайної колії попутного напрямку, розташованої на одному рівні з проїзною частиною для нерейкових транспортних засобів, якщо інший порядок руху не передбачено дорожніми знаками 5.16, 5.18 або розміткою 1.18. В усіх випадках не повинно створюватися перешкод для руху трамвая (п.п.11.8 ПДР України).

⛔️ Забороняється виїжджати на трамвайну колію зустрічного напрямку, відокремлені від проїзної частини трамвайні колії та розділювальну смугу (п.п.11.9 ПДР України).

🚎 На будь-якому нерегульованому перехресті трамвай, незалежно від напрямку його подальшого руху, має перевагу перед нерейковими транспортними засобами, що наближаються до нього по рівнозначній дорозі, крім перехресть, де організовано круговий рух (п.п.16.12 ПДР України).

🚠 Перед поворотом ліворуч і розворотом водій нерейкового транспортного засобу зобов’язаний дати дорогу трамваю попутного напрямку, а також транспортним засобам, що рухаються по рівнозначній дорозі в зустрічному напрямку прямо чи праворуч (п.п.16.13 ПДР України)

🚡Поза перехрестями, де трамвайні колії перетинають смугу руху нерейкових транспортних засобів, перевага надається трамваю (крім випадків виїзду трамвая з депо), (п.п.17.3 ПДР України).

🚌 У населених пунктах, наближаючись до автобуса, мікроавтобуса або тролейбуса, що розпочинає рух від позначеної зупинки, розташованої в заїзному “кармані”, водії інших транспортних засобів зобов’язані зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати можливість маршрутному транспортному засобу розпочати рух (п.п.17.4 ПДР України).

🚶🏻‍♀️Водій транспортного засобу повинен зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, які йдуть з боку відчинених дверей до (або від) трамвая, що стоїть на зупинці, якщо посадка чи висадка проводиться з проїзної частини чи посадкового майданчика, розміщеного на ній. Продовжувати рух дозволяється лише тоді, коли пішоходи залишать проїзну частину і в трамваї зачиняться двері. (п.п.18.8 ПДР України).

Будьте особливо на дорозі та неухильно дотримуйтесь усіх правил дорожнього руху. Пам’ятайте, що від вашої помилки можуть постраждати інші учасники дорожнього руху.

#Kyivpatrol

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.
Exit mobile version