Site icon AutoKyiv

«Чергова перемога! Клієнту зменшили митний штраф в 20 раз!»

До Адвокатського об’єднання «Казачук та партнери» звернувся клієнт із постановою Галицького районного суду м. Львова, яким його визнали винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 6 ст. 470 Митного кодексу, а саме перевищення строку доставки транспортного засобу. Рішенням суду було накладено стягнення у вигляді конфіскації транспортного засобу.

АО «Казачук та партнери» подали апеляційну скаргу на рішення Галицького районного суду м. Львова, в якій на підставі Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового порядку застосування статей 470 та 481» №395-ІХ від 19 грудня 2019 року, пунктом 9-5 Прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу України встановлено, що вчинення порушень митних правил, передбачених частинами п’ятою та шостою статті 470 цього Кодексу, виявлених у період з 22 серпня по 31 грудня 2019 року включно, тягне за собою застосування адміністративного стягнення, передбаченого частиною третьою зазначеної статті.
Відповідно до ч.3 ст. 3 МК України, норми законів України, які пом’якшують або скасовують відповідальність особи за порушення митних правил, передбачені цим Кодексом, мають зворотну дію в часі, тобто їх норми поширюються і на правопорушення, вчинені до прийняття цих законів. Норми законів України, які встановлюють або посилюють відповідальність за такі правопорушення, зворотної дії в часі не мають.

Так, ч.6 ст. 470 МК України передбачає відповідальність за перевищення встановленого статтею 95 цього Кодексу строку доставки транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення більше ніж на тридцять діб, а так само втрата цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування, що тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію таких транспортних засобів.
Відтак, апеляційний суд змінив постанову суду першої інстанції в частині накладення адміністративного стягнення та застосував відносно клієнта адміністративне стягнення, передбачене ч.3 ст. 470 МК України у виді штрафу в розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8 500,00 грн.
Слід зазначити, що перекваліфікація здійснюється не тільки з конфіскації транспортного засобу на штраф 8500 грн., а й зі штрафу 170 тис. грн. (ч.6 ст. 470 МК)

Ірина Лобанець
помічник адвоката
АО «Казачук та партнери»
https://kazachuk.com.ua/

Exit mobile version