Site icon AutoKyiv

Юрій Назаров: «Формула сучасного міста — це розробка платформи Big Data, інтернет речей, блокчейн і штучний інтелект»

31 жовтня у КВЦ «Парковий» відбувся форум інновацій Kyiv Smart City Forum 2018 — одна з головних подій Східної Європи. Експерти тематики smart city продемонстрували передові технології та інновації, завдяки яким функціонують «розумні міста» сьогодні. Захід об’єднав усіх, хто використовує онлайн-інструменти й інтелектуальні системи для розвитку міської інфраструктури.

 

Цьогорічний форум став комунікаційною платформою для більш ніж 1200 людей. Понад 50 провідних українських і міжнародних експертів презентували успішні приклади впровадження smart-вирішень у містах. Мер Києва, Віталій Кличко, прокоментував: «У столиці вже працює низка цифрових сервісів для киян, а саме: “Відкритий бюджет”, “Бюджет участі”, е-петиції, “Безпечне місто”, ІАС “Майно”, Контактний центр 1551, система інформування й оповіщення жителів. Із 1 листопада, уже завтра, ми розпочинаємо тестувати роботу електронного квитка. Нам треба на практиці побачити, як працюватиме система, де є слабкі місця, де проблеми. Щоб усунути їх, аби система запустилася повноцінно. Нові технології — це маленький крок у майбутнє, який ми робимо кожного дня».

 

У секції I. Smart City / Safe City підприємці, менеджери й чиновники обговорили результати розвитку цифрової інфраструктури Києва та плани міської влади на наступний рік.

 

Юрій Назаров, директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА, прокоментував: «Формула сучасного міста — це розробка платформи великих даних, інтернет речей, технології блокчейн у поєднанні зі штучним інтелектом. Саме такими трендами керуються найпрогресивніші міста світу. Сучасне місто має бути екологічним, комфортним і зручним для жителів, і саме таким ми хочемо зробити Київ».

 

Зі спеціальною доповіддю про вплив цифрових вирішень на якість життя в місті виступив Вальтер Фуст, амбасадор, колишній голова Швейцарського агентства міжнародного співробітництва, голова Африканського інноваційного фонду зі Швейцарії. «Прийнято вважати, що smart city — це вираження діджиталізації у світі, але насправді це щось набагато більше. Справжній дух інновацій народжується лише в конкурентному середовищі. Щойно ми стали свідками нагородження найбільш технологічних міст України, відзначили їхній прогрес. Екосистему інновацій необхідно розвивати на регіональному та державному рівні», — зауважив експерт.

 

Дмитро Шоломко, директор Google-Україна, змоделював курс розвитку технологій у світі майбутнього, а також розповів про результати плідної співпраці міської влади з компанією Google, а саме — про інструменти, які «полегшують життя киян, надаючи їм опції для пошуку цікавих подій або місць у Києві». Kyiv Maps і Kyiv Sport Maps допомагають жителям міста краще орієнтуватися в інформаційному потоці й відразу знаходити те, що їх цікавить.

 

Особливу увагу спікери приділяли розвитку систем безпеки в розумних містах. Давід Ар’є, засновник і генеральний директор компанії Transfotech Ltd, поділився ізраїльським досвідом управління технологією High Tech у міському просторі. Віталій Якушев, операційний директор консалтингової компанії з кібербезпеки 10Guards, розповів про реалізацію заходів щодо захисту систем, мереж і програмних застосунків від цифрових атак. Андрій Крищенко, начальник Головного управління національної поліції в місті Києві, пояснив, як технології й відеоаналітика допомагають правоохоронним органам запобігати загрозам і зменшувати ризики для громадян.

 

У секції II. Smart Mobility фахівці обговорили переваги розумного транспорту, а також актуальні питання моніторингу й контролю за безпекою міського трафіку. Ульріх Пляте, директор із цифровізації і мобільності atene KOM GmbH, поділився світовими технологічними трендами у сфері регулювання транспортних потоків.

 

Володимир Мельник, директор Київського велотреку і генеральний секретар Федерації велосипедного спорту міста Києва, розповів, як відбувається процес велосипедизації столиці. Дмитро Беспалов, директор компанії «А + С Україна», пояснив, як інтелектуальна транспортна система може розв’язати транспортні проблеми киян.

 

Для учасників Kyiv Smart City Forum, які збираються реалізувати свої ідеї для покращення міста, організували воркшоп «Інструменти створення смарт сіті стартапів». Ігор Пеєр, засновник Open Innovation Incubator «Be Next IT», і Давід Ар’є, засновник компанії Transfotech Ltd, поділилися базовими знаннями, як саме майбутнім інноваторам потрібно готуватися до запуску свого міського проекту, а також окреслили ризики підприємництва. Ігор Пеєр зауважив: «Сьогодні все з посмішкою говорять про безпілотні автомобілі. Але тільки уявіть, що кожного водія, який зручно сидить за кермом, замінить автопілот. А потім те саме відбудеться в будинках, на заводах, на вулицях. Кожна людина, яку замінить робот, вийде і страйкуватиме проти автоматизації. Всього від 5 до 7 % стартапів отримують інвестиції. З тих, хто отримав інвестиції, тільки один з десяти в майбутньому виживає».

 

У межах Kyiv Smart City Forum 2018 відбулася щорічна церемонія нагородження міст-лідерів із впровадження інноваційних вирішень в інфраструктуру міст. Було відзначено найкращі міські проекти, громадські й державні ініціативи в шести номінаціях. Експертна рада визначила найкращі міста в різних напрямах розвитку smart city середовища. Нагороди, відповідно, отримали:

 

Організатор форуму — ініціатива Kyiv Smart City за підтримки Київської міської державної адміністрації. Платинум-партнер: Visa. Gold-партнери: Hikvision, Huawei Ukraine, ELKO / Lenovo, Hewlett Packard, Enterprise / ERC / LanTec, EKTA. Телеком партнер: «Київстар». Смарт експо партнери: 10Guards, 6SYSTEMS, CLAP, Hype Media, FDI, Transmedia, ERC / Cisco / Belintech / Mediatrade, BASIC GROUP, OnCharge, 5PL, «Промзв’язок», NEXTBIKE. Партнери: «Укрпошта», FRIEDRICH EBERT STIFTUNG, Клуб елітного туризму «Сєдьмоє нєбо», «Борис», ECODRIVE.

 

Інформаційні партнери заходу: «РБК Україна», Politeka, Znaj.ua, «Обозреватель», «Фокус», «Новое Время», «Голос столиці», газета «Бізнес», «UA: Суспільне мовлення», 44.ua, Data.ua, «Інформатор», HeadHunter Україна, Blockchain.ua, Studway, «Наш Формат», Unit City, Delo.ua, Eco Drive, IT Academy, Etcetera.

Exit mobile version