Site icon AutoKyiv

Шини, що спілкуються із авто – уже в роботі

У рамках автосалону в Женеві компанія Pirelli представила технологію Cyber ​​Car, яка дозволяє шинам взаємодіяти з автомобілем і “розповідати” про стан шин, завчасно попереджаючи про пошкодження або знос і тим самим підвищуючи безпеку руху.

Під назвою Cyber ​​Car ховається нова електронна система, яку будуть пропонувати у складі шин для первинної комплектації і яка була розроблена в тісній співпраці з автовиробниками. Система Cyber ​​Car забезпечує передачу даних, найбільш важливих з точки зору безпеки та експлуатаційних характеристик. Якщо не брати до уваги системи контролю тиску повітря в шинах, то до теперішнього моменту не існувало систем збору даних про стан шин і передачі їх у системи автомобіля.

Система Cyber ​​Car передає системам автомобіля такі параметри, як тиск повітря в шинах, температура всередині шин і залишкова висота малюнка протектора. Крім того, вона може впливати на роботу системи ABS і системи курсової стійкості. Наприклад, прочитавши ідентифікаційні дані шин, автомобіль може змінити налаштування, щоб підвищити рівень безпеки і комфорту під час руху.

Серед реєстрованих даних також слід відзначити вертикальне навантаження – параметр, що має величезне значення для ефективності електромобілів. У даний час запас ходу акумуляторної батареї розраховується за стандартними параметрами, а при наявності системи Pirelli Cyber ​​Car бортові електронні системи зможуть отримувати більш точні дані. Знаючи реальну масу транспортного засобу, центральний блок управління автомобіля буде робити точний розрахунок запасу ходу, що залишився до наступного заряджання акумуляторної батареї.

Крім того, завдяки конкретній інформації про ступінь зносу шин, значно полегшується обслуговування. На додаток до цього система Cyber ​​Car забезпечує доступ до сервісів, які можна налаштувати персонально під конкретні вимоги. Наприклад, нагадування про чергову мийку автомобіля, технічну допомогу в дорозі і сервісне обслуговування.

Перші автомобілі з встановленою системою Cyber ​​Car з’являться на ринку в поточному році, оскільки багато автовиробників вже далеко просунулися в інтеграції технології Pirelli в свої власні системи. Наступною еволюційної версією стане система Cyber ​​Tyre: шина майбутнього, здатна збирати ще більше даних про свою роботу і передавати їх бортовим електронним системам автомобіля з кожним оборотом колеса. Ця технологія ще не продається, але вона вже застосовується на моделі Ferrari FXXK: трековому гіперкарі з двигуном потужністю 1000 к.с., який призначений для експлуатації тільки на гоночних трасах.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version