Site icon AutoKyiv

В Україні з’являться сучасні засоби фотофіксації порушення ПДР

Спеціалісти МВС розробили проект постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 № 374 та від 13 січня 2016 № 94» і винесли його для публічного обговорення на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку – повідомляє Автоцентр.

Цим документом передбачається, що нові прилади з функціями фотофіксації порушень ПДР та визначення просторово-часових параметрів здійснення порушення повинні відповідати вимогам метрології, а також проходити обов’язкову періодичну повірку та перевірку після ремонту, як це було передбачено для звичайних радарів (дистанційних вимірювачів швидкості руху транспортних засобів), які раніше використовувала Державтоінспекція.

«З розвитком і впровадженням нових технологій з’явився новий клас пристроїв, призначених для автоматичного контролю за дотриманням правил дорожнього руху, які одночасно складаються із вимірювачів швидкості руху транспортних засобів і вимірників просторово-часових параметрів місцезнаходження транспортних засобів», – йдеться в повідомленні Мінекорозвитку. Тобто прилади нового класу існують, а ось використовувати їх у нас в країні не можна – так як вони поки не підпадають під регулювання Закону «Про метрологію».

Проект постанови розроблено з метою підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні шляхом впровадження сучасних засобів вимірювальної техніки, які мають функції фото-, відеофіксації в автоматичному режимі і узаконення можливості їх використання при фіксації порушень правил дорожнього руху.

Якщо вищезгаданий документ таки буде прийнятий, то це дозволить зробити черговий крок до впровадження в Україні автоматичної фіксації порушень ПДР. Нагадаємо, що вона була узаконена ще в кінці 2015 року, але до цих пір так і не запрацювала. Одна з основних причин – там є норми, які суперечать Конституції в частині презумпції невинуватості і принципу індивідуальності покарання за порушення ПДР. Втім, для усунення цих причин в кінці 2017 року було прийнято закон № 2262-VIII, який набуде чинності восени. Також під завісу минулого року було прийнято постанову Кабміну № 833 «Про функціонування системи фіксації адміністративних правопорушень в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі», яким визначено Порядок роботи системи фотофіксації і звернення в поліцію водіїв, які вчинили порушення ПДР на транспортному засобі, юридичним власником якого вони не є.

Втім, справедливості заради відзначимо, що насправді до впровадження фотофіксації порушень ПДР в Україні ще далеко – потрібно не тільки прийняти так би мовити відсутні нормативні документи, але ще виконати колосальну роботу. Зокрема, створити і налагодити функціонування системи фотофіксації, організувати центри по обробці отриманої інформації, налагодити взаємодію між Нацполіцією і «Укрпоштою», через яку будуть відправлятися сумнозвісні «листи-щастя», а також – між Нацполіцією і Держприкордонслужбою, яка буде вручати ці листи водіям іноземцям, які порушили нашу дорожню грамоту та ін.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version