Site icon AutoKyiv

В яких автомобілях найбільше закачує

Найчастіше «морською хворобою», або, як її називають медики – кинетозом, страждають діти. Тому, вибираючи сімейний автомобіль, слід враховувати, що не всі машини при русі провокують у таких пасажирів головний біль, запаморочення, нудоту – пише “ТвояМашина”.

Причина закачування криється в неузгодженій реакції вестибулярного апарату та органів зору. Саме тому найчастіше дискомфорт відчувається при читанні або при використанні гаджетів під час руху. У цьому випадку мозок на відміну від вестибулярного апарату не помічає зміни положення організму в просторі.

Як правило, симптоми захворювання залежать від швидкості руху, а також різкості, темпу і коливань автомобіля. На все це впливає не тільки дорожнє покриття і манера керування, але й такі характеристики транспортного засобу, як жорсткість підвіски, тип кузова і робота агрегату.

Як показує практика, м’які амортизатори найчастіше стають причиною закачувань, тому що на кожну вибоїну чи горб автомобіль реагує відчутним розгойдуванням. Ситуація ускладнюється, якщо мова йде про великі машини з високим центром ваги. Такі авто менш стійкі при маневрах, схильні до поздовжнього розгойдування на хвилеподібному покритті і сильно нахиляються на поворотах. Тому стережіться високих кросоверів і мінівенів!

Жорстка спортивна підвіска обмежується коротким струсом. Мінус в тому, що така машина відчуває найменші нерівності, які автомобіль з м’якою підвіскою зовсім не помічає.

На щастя, сучасні технології дозволяють добиватися у налаштуваннях амортизаторів «золотої середини». В цьому випадку реакції на незначні і середні нерівності зводяться до мінімуму, при цьому ще й «гасяться» коливання при проходженні напливів, забезпечується стійкість автомобіля в поворотах тощо.

В деякій мірі причиною додаткових ривків і поштовхів може бути коробка передач. Причому мова йде не лише про роботу «механіки», яка вимагає від водія вміння поводитися з педаллю зчеплення, але і про роботу «автомата». Зазвичай не дуже вдалими перемикання передач вирізняються застарілі роботизовані трансмісії з одним зчепленням. Вони смикають авто, викликаючи розгойдування і неприємні відчуття у пасажирів.

Ідеальний автомобіль для хворих кінетозом – це седан, хетчбек або універсал з жорсткими, але не спортивними амортизаторами і з сучасним гідромеханічним “автоматом”, де не менше шести швидкостей.

Варто зауважити, що в значній мірі самопочуття пасажирів залежить від водія і його манери управління. Чим плавніші маніпуляції з педалями газу і гальма, чим повільніший розгін і триваліше гальмування, тим менше дискомфорту.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version