Site icon AutoKyiv

Американці зроблять масовою “обтікаючу” нерівності підвіску

Американська фірма ClearMotion обіцяє вже в 2019 році запустити у виробництво свою розробку – електронноуправляючу систему, яка не просто змінює характеристики амортизаторів залежно від якості дороги, а заздалегідь відпрацьовує нерівності, в потрібний момент «підтискаючи» або «висуваючи» те чи інше колесо – повідомляє Мотор.

Прототип цієї системи встановлено на BMW п’ятої серії. На відеоролику, знятому на полігоні, видно, що в поворотах машина крениться набагато менше стандартної, не допускає розгойдування на нерівностях і м’яко «обтікає» перешкоди. Керівник компанії Шах Авадхані каже, що це найоптимальніша система проактивної підвіски з нині існуючих.

Схожа за змістом система під назвою Magic Body Control ще з 2013 року застосовується концерном Daimler на седанах і купе S-класу. Але в ній гідроциліндри, пов’язані з гідроакумуляторами, змінюють положення верхньої опори амортизатора. Для роботи системи потрібен потужний гідронасос, а управляє нею електроніка, орієнтуючись на картинку з камери. Така система “збивається” на нерівностях, що йдуть одна за одною, гірше працює з ростом швидкості і «сліпне» в темряві.

Розробка фірми ClearMotion помітно більш технологічна: переробок базового автомобіля майже не потрібно, а вся гідравліка зібрана в компактному корпусі, який кріпиться безпосередньо до амортизатора. Всередині модуля під назвою Activalve – гідравлічний клапан, контролер і невеликий моторчик. Він повинен по командах електроніки перекачувати масло всередині амортизатора, допомагаючи колесу рухатися вгору або вниз.

При цьому електроніка керується не показаннями камери, а даними докладної карти доріг сантиметрового дозволу, які надходять з хмарного сховища. Але і це рішення має безліч недоліків: таких карт вкрай мало, а нерівності на дорогах мають властивість з’являтися і зникати – як і якісне широкосмугове інтернет-з’єднання.

Кілька років тому заради доступу до керуючих алгоритмів стартап ClearMotion придбав розробку фірми Bose – електромагнітну підвіску. Американська фірма, відома своїми акустичними системами, вела розробку проактивної підвіски ще з 1980 року. До середини дев’яностих система була реалізована на ходовому прототипі в кузові седана Lexus LS 400. Загальна ідея схожа, але принцип роботи зовсім інший: руху коліс «допомагають» потужні лінійні електродвигуни. Така система була ефективна лише на невисоких швидкостях, відрізнялася великою масою і в піку споживала до 50 кіловат енергії.

Схема проактивної електромагнітної підвіски Bose

Керівництво компанії ClearMotion обіцяє, що в 2019 році їх систему почнуть ставити на дрібносерійні автомобілі, вже через рік вона з’явиться і на масових машинах п’яти великих концернів.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version