Site icon AutoKyiv

Водії проти пішоходів: щоб не травмувати людей

Від кого чекати неприємностей

Не секрет, що небезпека на автодорогах може бути не тільки від важких колісних засобів, але і від звичайних людей, волею долі, які опинилися у вирі транспортних подій. Це, перш за все, пішоходи та дорожні (комунальні) робітники. Також вистачає торговців повсякденними товарами, що снують між рядами машин, та просять милостиню  на інвалідних візках.

Оскільки «дамоклів меч» всіляких покарань висить, головним чином, над водіями, які знають про те, що пішоходи часто вважають за доцільне переходити дорогу де їм заманеться і не звертати увагу на сигнали світлофора. На дорогах зустрічається і безліч дітей, абсолютно не підготовлених до «зустрічі» з авто. Водіям необхідно це враховувати, внутрішньо готуючись до несподіваних дій як дітей, так і дорослих. При великій кількості людей на певних ділянках траси не відволікайтеся від дорожньої картини і підтримуйте адекватну їй швидкість, щоб вчасно загальмувати в разі небезпеки.

Загальновідома рекомендація для водіїв – переглядати дорожню обстановку якомога далі – послужить добру службу і тут. Заздалегідь розгледівши укладчиків асфальту або двірників, які прибирають з дороги сміття, чиї місця роботи не позначені знаками (не кажучи вже про паркани), перебудуйтеся у більш віддалений ряд і знизьте швидкість. Якщо дистанціювання неможливе, під’їхавши впритул до робітників, коротко подайте звуковий сигнал. Це змусить їх на мить завмерти і зосередитися, виключивши необережні рухи.

На жвавих ділянках доріг, під’їжджаючи до світлофорів (в тому числі на перехрестях), готуйтеся до появи торговців всякої дрібницею, зокрема неповнолітніх дітей. Також на розділових лініях між рядами зустрічаються збирачі милостині. Оскільки розгледіти їх заздалегідь в потоці практично неможливо, перед світлофорами не перевищуйте швидкість, збільшуйте дистанцію (на випадок непередбаченої ситуації попереду), рухайтеся рівно посередині своєї смуги і не перешиковуйтеся.

Пішохідні переходи та перехрестя

Поява піших громадян на дорозі – цілком природнє на «зебрах» і перехрестях. Але поєднання неуважності водіїв і самовпевненості пішоходів часто призводить до катастрофічних наслідків.

На невеликих внутрішньорайонних дорогах перед перехрестями і пішохідними переходами трапляються світлофори без попереджувального миготіння. Якщо зелений сигнал довго горить, під’їжджаючи до світлофора, завжди припускайте його раптове перемикання. Знизивши швидкість, будьте готові до вірогідної зупинки. Також ніколи не проскакуйте на жовтий або миготливий зелений сигнал. Пішоходи можуть вийти на проїжджу частину завчасно, причому абсолютно не дивлячись по сторонах.

Дочекавшись зеленого сигналу світлофора або просто зупинившись перед зеброю, не поспішайте знову почати рух, якщо поруч знаходиться великий автомобіль, що загороджує огляд. Його затримка може бути викликана запізнілим пішоходом, який біжить навперейми.

Під’їжджаючи до нерегульованого пішохідного переходу, знижуйте швидкість, а побачивши пішохода плавно зупиніться. В іншому випадку можна не розрахувати відстань, і людина виявиться на дорозі раніше, ніж ви минете це місце. Але і просто побачивши авто, що зупинилося перед зеброю, слід стати поруч, а не проскакувати мимо. Адже за ним, можливо, ховається не видимий заздалегідь пішохід.

При повороті на перехресті не забувайте пропускати пішоходів, які переходять дорогу, на яку ви повертаєте. Вони можуть вийти на проїжджу частину абсолютно несподівано і незалежно від сигналів світлофора. Виїжджаючи з двору на основну дорогу, також пропускайте людей, котрі переходять її. Відстежуйте їх заздалегідь – людина, котра знаходиться поруч із машиною може потрапити в сліпу зону.

Ще варто згадати велосипедистів і людей, що катаються на роликових ковзанах, скейтбордах або самокатах. Багато з них переїжджають проїжджу частину прямо на своїх колісних пристосування. Неважливо, по пішохідному переходу чи ні. Це в будь-якому випадку дуже небезпечно, тому продумайте свої дії з урахуванням дефіциту часу і простору.

Перешкоди для сприйняття

Не завжди дорога добре проглядається. Причини: перешкоди, що загороджують огляд, а також поєднання чинників (велика швидкість, сутінки і т.д.), що погіршують зорове сприйняття. Намагайтеся не забувати про це, щоб вчасно приймати відповідні заходи.

Рухаючись в звичайному режимі по вузькій дорозі (наприклад, по дві смуги в кожну сторону), здалеку спостерігайте за прилеглою до авто, що стоїть біля тротуару (узбіччя), територією. Адже вони цілком можуть пропускати пішоходів. Автобус на зупинці багато пасажирів також вважають за краще обходити спереду. Щоб не наїхати на одного з таких, під час проїзду небезпечної зони сповільнюйтеся, іноді до повної зупинки. При наявності будь-яких сумнівів подавайте короткий звуковий сигнал.

Тепер про «невидимі» перешкоди. Навіть якщо ви знаєте, що у нас не працюють камери фіксації порушень, не піддавайтеся спокусі поганяти. На великій швидкості, особливо в місті, доводиться подумки обробляти занадто багато інформації, що надходить  ззовні. У будь-який момент на вільну дорогу з навколишнього ландшафту може вискочити людина (тварина, машина), і уникнути контакту буде складно.

У погану погоду (дощ, сніг) і в темряві (нічний час, погане освітлення) у водія іноді виникає ілюзія вільної дороги. Падаючі сніжинки, відблиски від фар на навколишніх об’єктах камуфлюють людей, котрі перебігають дорогу. У подібних умовах не перевищуйте швидкість, а при будь-якому натяку на появу пішохода (схожий на людину силует, що рухається в сторону дороги) будьте готові загальмувати.

Вплив рельєфу дороги

Коли дорога вигинається в горизонтальному або вертикальному напрямку, крім рішення звичайних задач керування автомобілем доводиться звертати увагу на можливу появу в прихованій зоні пішохода і вживати превентивних заходів. Причому виявитися там він може не по своїй волі: дорожні служби іноді, всупереч логіці, розміщують пішохідні переходи у подібних небезпечних місцях.

Деякі звивисті дороги проходять по кордонах парків, коли закінчення повороту ховається за деревами. Також на узбіччях можуть бути розставлені вантажівки, що загороджують огляд. Під’їжджаючи по вузькій дорозі до такого повороту, завжди сповільнюйтеся і коротко подавайте звуковий сигнал. Будьте готові до несподіванок.

Якщо дорога багатосмугова, перед закритими поворотами намагайтеся переміщатися подалі від тротуару (або машин, що стоять уздовж нього) – хоча б на ширину однієї смуги – і пригальмовуйте. У вас з’явиться докладніша інформація про те, що відбувається за поворотом і час прийняти контрзаходи.

Наближаючись до вертикального перегину дороги (верхня частина пагорба або моста), також знижуйте швидкість, щоб мати можливість відреагувати на пішохода, прихованого рельєфом місцевості. Ніколи не робіть обгін у таких місцях: на зустрічній смузі крім автомобілів можуть перебувати люди, що переходять дорогу і не очікують неприємностей з протилежного боку.

Пішоходи у дворах

У дворах, тобто на «своїй території», пішоходи почуваються в особливій безпеки. У тому числі на вузьких дворових проїздах. Пенсіонери не дивляться по сторонах, школярі буквально вистрибують з-під коліс, а молоді мами без зайвих думок можуть викотити коляску з дитиною на дорогу. Все це треба враховувати, щоб тримати ситуацію під контролем.

Пересуваючись по двору, не перевищуйте швидкість. З огляду на наші реалії, тримайте її хоча б у межах 20 км/год. Дуже уважно стежте за околицями дороги, подумки готуючись в будь-який момент загальмувати. Пам’ятайте, що крім пішоходів у ​​дворах не рідкість – швидко рухомі об’єкти – велосипедисти і підлітки на роликових ковзанах (скейтбордах).

Розвертаючись на невеликому майданчику, рухайтеся дуже повільно і постійно крутіть головою, «скануючи» простір навколо себе. У багатьох пішоходів є погана звичка обходити машину впритул, маневруючи. Щоб не наїхати на когось або не притиснути до стіни будинку боком, весь час будьте напоготові.

Вночі, в’їжджаючи у двір, включайте дальнє світло фар (відключаючи його тільки при появі зустрічних автомобілів). Це допоможе бачити дорогу як на долоні, одночасно позначивши себе в очах навіть віддалених пішоходів.

Нарешті, всередині дворових просторів обов’язково приглушуйте (краще до нуля) звучання стереосистеми. Слухаючи музику, ви втрачаєте частину уваги і частково реакцію. Також можна фізично не почути важливу інформацію ззовні, наприклад тупіт і крики дітей, які підбігають до дороги. Нарешті, зайве говорити, що розмов по телефону, навіть по гучномовцю, у дворах краще уникати взагалі.

Автор: Мкртчян Олексій

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version