Site icon AutoKyiv

Вкрали автономери: шукати їх чи відновлювати?

Втрата номерного знака часто банально пов’язана зі слабким кріпленням рамки, їздою на великих швидкостях або потраплянням у ями, але від брудних рук дрібних злодіїв ніхто не захищений.

Особливо це стосується авто, які “ночують” не на платній парковці, а просто у дворі будинку.

Куди звертатися, якщо вкрали автономери і як уникнути небажаних штрафів – розбиралися журналісти каналу ІСTV.

Коли панікувати?

Так, прикро, і послужить уроком, що автомобіль потрібно ховати від недобросовісних рук і очей, проте панікувати взагалі не варто.

Сьогодні система відновлення вкрадених номерів налагоджена і це можна зробити двома способами.

Перший передбачає замовлення дубліката втраченої номерної таблички і її встановлення. Існує безліч компаній, які зроблять вам дублікат і навіть привезуть їх додому.

Користуватися такими послугами фахівці не радять, адже ваші дійсні номерні знаки хтось може благополучно прикріпити собі на авто і коїти на них не лише адміністративні правопорушення, а й вдаватися до криміналу.

У такому випадку буде дуже складно довести, що це не ваших рук справи, адже після втрати номерів ви не повідомили в компетентні інстанції і не анулювали їх дію.

Другий спосіб передбачає перереєстрацію за всіма законами і правовими нормами через державні служби, для видачі нового номерного знака. В такому випадку, старі стають недійсними.

До слова, ви можете використовувати свій автомобіль, якщо відсутня лише задня номерна табличка, але не варто затягувати з цим, оскільки подібна їзда тривалий період часу чревата накладенням штрафів. У разі втрати переднього номера, слід замінити його заднім.

Перереєстрація

У разі крадіжки держномера, слід отримати новий номерний знак шляхом перереєстрації транспортного засобу.

Для цього потрібно зробити три кроки:

1. Написати заяву в поліцію про крадіжку державних реєстраційних знаків. При складанні заяви вкажіть приблизний час і місце втрати, а також час її виявлення. Після подачі заяви, втрачені номери опиняться в розшуку, що унеможливить їх подальше використання.

2. Оплатити держмита.

3. Звернутися у сервісний центр з набором наступних документів:

  • Заява з проханням внести зміни у зв’язку з втратою номерних знаків.
  • Посвідчення особи – паспорт громадянина України.
  • Паспорт автомобіля.
  • Свідоцтво про реєстрацію автомобіля.
  • Страховий поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власника автомобіля.
  • У разі, якщо втрачено було лише один номерний знак, – надати другий.
  • Документи про сплату держмита.

Надія помирає останньою

Іноді до дублікатів та перереєстрації може і не дійти. Злодії беруть номери і ховають їх у декількох метрах від машини. Так найчастіше відбувається через їх страх бути спійманими з номерами в руках, адже це кримінальна відповідальність.

Тому, перед тим, як йти в поліцію, варто гарненько “прочесати” територію навколо вашого авто. Може, вам і не доведеться платити “викуп” за свої ж держномери.

Велика ймовірність, що ви знайдете свої номери у траві, під підвіконням, під іншою машиною, їх можуть також приклеїти під лавкою, покласти на дах під’їзду або навіть засунути за поштові ящики.

Ціни

У МВС перереєстрація транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД або окремих агрегатів (з видачею номерного знака) коштуватиме 525,47 грн:

  • послуга – 152,63 грн;
  • державний номерний знак – 171,84 грн;
  • бланк свідоцтва – 201 грн.

В середньому, за даними спеціалізованих сайтів, дублікати будуть коштувати 400 грн.

Виходить трохи дешевше, але ж проблем можна заробити дуже багато, не скасувавши дію загублених номерів.

 

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version