Site icon AutoKyiv

5 автомобільних технологій, які в майбутньому стануть масовими

Протягом року ми дізнаємося про неймовірну кількість патентів, які в перспективі можуть говорити про вже серійне вирішення і застосування.  «АвтоВесті» вибрали не найбільш «футуристичні», які в найближчому майбутньому стануть популярними і доступними.

Бензодизель

З наступного року ми чекаємо на нову Mazda3 з компресорним мотором Skyactive-Х, який поєднує в собі якості бензинового та дизельного двигунів. Нові маздовскі 2-літрові двигуни відрізняються практично “дизельним” ступенем стиснення: в порівнянні з атмосферним Skyactive-G, вона збільшена з 14:1 до 15:1.

 

 

Впорскування палива тепер теж відбувається майже під “дизельним” тиском, який сягає 1000 бар. Ще одна особливість нового сімейства моторів – робочий цикл SPCCI (Spark Plug Controlled Compression Ignition), тобто займання від стиснення з контролем від іскрового запалювання.

У Mazda розраховують, що новий “движок” буде на 20-30% економічніший, а крутний момент – на 10-20% вищий. Очікувана віддача – близько 190 к.с. і 230 Нм.

Впорскування води в циліндри

Стара ідея знайшла нове рішення. Її відродила фірма Bosch. Форсунка розпорошує у впускний трубопровід невелику порцію води під займання горючої суміші, і цим охолоджує камеру згорання в сильну спеку або при високих навантаженнях і оборотах мотору. Але навіщо це потрібно? Навіть сучасний мотор для охолодження камер згорання впорскує в них паливо, яке, випаровуючись, забирає тепло. А заміна пального на воду дозволяє, за заявою фірми, знизити витрату палива на 13% і скоротити викиди СО2 на 4% – в наше століття важкої боротьби за екологію і економію це вагомі цифри. Попутно впорскування води ще й додає близько 5% потужності турбомотором за рахунок насичення киснем повітря, що нагнітається.

У Bosch вважають, що найефективніше WaterBoost буде працювати на компактних трьох- і чотирициліндрових двигунах. Поки що технологія знайшла себе в BMW M4 GTS з 3-літровою бітурбовою “шісткою”.

«Дзеркальні» гальмівні диски

В основі нових дисків Porsche Surface Coated Brakes – звичайний вентильований чавунний “млинець”. Компанія заявляє, що першою в світі застосувала на ньому покриття з карбіду вольфраму. Його товщина – всього 0,1 мм, при цьому карбід вольфраму вважається одним із самих твердих матеріалів в світі, і за цим показником він перевершує чавун у кілька разів.

«Дзеркальні» диски на 30% більш живучі, ніж чавунні, а коштують втричі дешевше карбон-кераміки, до якої вони близькі по термостійкості при агресивних гальмуваннях.

«Розумні» датчики шин

Тут маємо спеціальний датчик, який стоїть не на колісному диску, а втілений на стадії виробництва вже в саму покришку, під стрічку протектора – його вже не буде пошкоджено на шиномонтажі.

Такий сенсор повідомляє не тільки тиск, а й величину зносу протектора і навіть ступінь навантаження колеса або про небезпеку аквапланування. Автоматика може поскаржитися не тільки на перевантаження або падіння тиск в шині, а й сама скаже водієві, коли треба міняти гуму “по ступеню зношеності”.

«Цифрова» підвіска

Суть системи – в недорогому клапані з трьома каналами різного діаметру, потік рідини через які регулюють соленоїди під цифровим управлінням. Закриваючи і відкриваючи канали у різних комбінаціях, такий амортизатор має від 8 до 16 “сценаріїв” демпфірування. А швидке переключення між ними імітує роботу більш дорогих адаптивних стійок з постійно працюючими регулювальними клапанами.

 

При цьому заради здешевлення конструкції вся керуюча мехатроніка, блок управління і акселерометри зібрані всередині самого амортизатора DRiV. Тобто його можна поставити практично на будь-який автомобіль – досить підвести електроживлення. Передбачено і підключення до CAN-шини обміну даними в сучасних автомобілях.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version