Site icon AutoKyiv

Нова урядова програма. Чого від неї очікувати водіям?

На ці амбітні плани держава повинна витратити 7 млрд 600 млн грн. Гроші підуть як на «матеріальну» частину (розв’язки, пішохідні переходи, ліквідація аварійно небезпечних місць), так і на пропаганду безпечної поведінки на дорогах. На що саме піде таке величезне фінансування, і як це відіб’ється на звичайних водіях розбиралися Autonews.ua.

Головні вороги українських водіїв

Традиційно «головними ворогами» українських водіїв і пішоходів стали: перевищення швидкості, не обладнані пішохідні переходи, небезпечні перехрестя і п’яне водіння. Щоб звести ці фактори ризику до мінімуму, уряд буде вести роботу за чотирма напрямками: інфраструктура; просвіта; нагляд і контроль; невідкладна допомога.

Інфраструктура

Цей напрямок – один із найбільш витратних у програмі. В цілому переоснащення доріг обійдеться державі більш ніж в 4 млрд грн. Прокоментував зміни дорожній експерт, радник голови «Укравтодору» Олександр Кава.

«Це кільцеві розв’язки, які облаштовуються на Т- та Х-подібних перехрестях. Вони дозволяють істотно знизити кількість ДТП в цих місцях, і виключають можливість ДТП з тяжкими наслідками, оскільки швидкість проїзду кільцевих розв’язок нижча, ніж швидкість на Т- та Х-подібних перехрестях. Відповідно, це зберігає життя водіїв і пішоходів. Такі розв’язки будуватимуться і в населених пунктах, і за їх межами. В першу чергу це будуть аварійно-небезпечні перехрестя», – пояснив Олександр Кава.

«Це острівці зменшення інтенсивності трафіку, які змушують водіїв знижувати швидкість через необхідність об’їзду штучної перешкоди. У населені пункти водії будуть в’їжджати відповідно до встановленого швидкісного режиму в 50 км/год, а не так як зараз буває, коли в’їжджають на швидкості набагато вищій, а потім відбуваються наїзди на пішоходів, лобові зіткнення. Застосування цієї технології почалося в 2017 році – «пілоти» були в Полтавській, Чернігівській, Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській областях. Вони зарекомендували себе добре і будуть масово впроваджуватися», – говорить Олександр Кава.

«Пішохідні переходи будуть обладнуватися або повністю відповідно до європейських стандартів, що дорожче, або за програмою-мінімум – це установка освітлення на проїжджій частині. Повне переобладнання передбачатиме нанесення шумової розмітки, обладнання острівця безпеки посередині проїжджої частини, дублювання знаків «Пішохідний перехід» над проїзною частиною, і обладнання точкового освітлення», – розповідає Олександр Кава.

«Місця концентрації ДТП, як правило, не типові. Але скрізь є свій пробіл з безпеки. Або з організацією руху, або з рельєфом, або з трасуванням дороги, або з кількістю смуг, або з розташуванням пішохідного переходу, або з поганою видимістю. У кожному разі буде своє рішення», – говорить експерт.

«Це стосується і бічного огородження, і бар’єрів посередині дороги. Їх будуть ставити в усіх місцях, де є необхідність в підвищенні безпеки проїзду. У тих місцях, де це дозволить підвищити безпеку, вони будуть встановлюватися відразу, не чекаючи капремонту дороги», – пояснює Олександр Кава.

На дорогах будуть міняти знаки, які використовуються понад нормативи і не відповідають стандартам.

«Будуть встановлюватись сучасні дорожні знаки з жовтою окантовкою; інформаційно-вказівні знаки, що відповідають оновленим стандартам, із зазначенням номерів доріг і основних коридорів. Також буде відновлено світловідбивна здатність знаків, так як і ця здатність з часом приходить у непридатність», – говорить експерт.

Просвітництво

Пропаганда безпечної поведінки на дорогах на держрівні і не в стилі відомого борда «Водій, тебе чекають вдома», а мовою сучасної реклами – мабуть, таке в Україні буде вперше.

«Раніше соціальна реклама була уривчастою, фрагментарною, немасштабною і не мала потрібного соціального ефекту. Міжнародний досвід показує, що реклама повинна йти скоординовано по різних каналах, повинна бути масовою, переконливою і наполегливою – на зразок того, яку рекламу ми бачимо. Найближчим часом буде розроблено більше десятка таких масових кампаній – безпека руху та безпечна поведінка буде у всіх на вустах і в думках. Ключові меседжі – розумна швидкість, ремені безпеки, відмова від поєднання алкоголю та керування автомобілем і обов’язкове використання дитячих автокрісел», – заявили в Мінінфраструктури.

Нагляд і контроль

Як пояснили в Мінінфраструктури, «нагляд і контроль» – не що інше, як впровадження системи відеофіксації порушень. Нагадаємо, закон про відеофіксацію підписаний президентом і набере чинності у вересні. Але «живих» грошей на покупку камер (передбачається, що їх дасть інвестор) немає.

«Держпрограмою передбачено наступне: система автофіксації порушень ПДР; камери автофіксації порушень ПДР на автодорогах державного значення; мобільні прилади контролю швидкості в патрульних автомобілях; придбання алкотестерів; контроль безпеки комерційних перевезень», – сказав Володимир Омелян.

Невідкладна допомога

Досить помітну суму віддадуть Міністерству охорони здоров’я. Вона повинна сприяти можливості своєчасно надати допомогу постраждалим у ДТП.

«Це може передбачати покупку нових «швидких», обладнання нових пунктів їх локації, можливо придбання вертольотів для евакуації поранених», – кажуть в «Укравтодорі».

7,6 млрд за два роки

Звертає на себе увагу факт, що отримати результат – зниження аварійності, смертності і травматизму – в Мінінфраструктури збираються вже через два роки – в 2020-му. Виходить, розрахунок на те, що вкладення величезних коштів (в сумі близько 7,6 млрд грн) має виправдати себе практично відразу.

Але дорожники вважають, що якщо знайдеться фінансування, все буде. «Якщо ці гроші будуть виділені в тому обсязі, який буде необхідний, то я вважаю, що досягти заявлених показників зниження ДТП цілком реально», – підвів підсумок в коментарі Олександр Кава.

Варто відзначити, що, за великим рахунком, 7,6 млрд грн. – сума відносно невелика. Оскільки, у 2018 році розмір дорожнього фонду складе 47 млрд грн.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version