Site icon AutoKyiv

Спірні питання щодо зарядки електрокарів в Україні вирішено

У зв’язку з численними зверненнями щодо надання роз’яснень стосовно ліцензування господарської діяльності з надання послуг із зарядки електромобілів на електрозарядних станціях в НКРЕКП повідомили, що зазначений вид господарської діяльності не потребує ліцензування – повідомляє ТвояМашина.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» ліцензуванню підлягає діяльність у сфері електроенергетики, яка ліцензується з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про ринок електричної енергії» (Закон).

Згідно із статтею 8 Закону господарська діяльність з виробництва, передачі, розподілу електричної енергії, постачання електричної енергії споживачу, трейдерська діяльність, здійснення функцій оператора ринку та гарантованого покупця провадиться на ринку електричної енергії за умови отримання відповідної ліцензії, яка видається НКРЕКП.

При цьому постачання електричної енергії – продаж, включаючи перепродаж, електричної енергії; споживач – фізична особа, у тому числі фізична особа – підприємець, або юридична особа, що купує електричну енергію для власного споживання (стаття 1 Закону).

На сьогодні взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії), регулюються Правилами користування електричною енергією (ПКЕЕ), затвердженими постановою НКРЕ від 31.07.1996 № 28 (із змінами).

Згідно із пунктом 5.4 ПКЕЕ для укладення договору про постачання електричної енергії споживач має, зокрема, надати відповідній організації копію документа, яким визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення), або копію документа, що підтверджує право власності чи користування на земельну ділянку (у разі відсутності на відповідній земельній ділянці об’єкта).

Отже, виходячи з положень ПКЕЕ, власник (користувач) об’єкта (приміщення) або земельної ділянки, де встановлено електрозарядні станції, є споживачем електричної енергії.

Таким чином, електрична енергія на електрозарядних станціях використовується для надання послуг із зарядки акумуляторів електромобілів, а отже, така діяльність не підлягає ліцензуванню.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version