Site icon AutoKyiv

П’яна їзда без покарань або чому в судах виправдовують нетверезих водіїв

Кількатисячні штрафи за їзду в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння не завжди стають пересторогою для нерадивих водіїв.  За 4 місяці цього року поліція направила до суду не одну сотню адміністративних матеріалів, складених на п’яних водіїв. Втім, якщо за такі дії одиниці платять від 10 до 40 тисяч гривень штрафів (у залежності від кількості зафіксованих поліцією небезпечних поїздок і отриманих адмінпротоколів), інші обходяться лишелегким переляком.

 І, що найголовніше – «помилування» такі водії отримують цілком законно – у судах. На підставі чотирьох статей Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП). Легально звільнити водія від сплати штрафу дозволяють статті 21, 22, 38 та 247 КУпАП.

Нам стало відомо про два кричащі випадки, коли судді відпустили любителів оковитої через «…відсутність у діях складу адміністративного  правопорушення…» та «..обмежившись усним звинуваченням…», киваючи при цьому на застарілість адміністративного кодексу, численні зловживання водіями своїми правами, аби уникнути відповідальності, та поліцейських, які чи то спеціально, чи не навмисно складають «неправильні» протоколи. Прикро, коли судді стають на бік горе-водія, коли той відмовляється пройти огляд на стан сп’яніння за допомогою техприладу газоаналізатора «Drager», мотивуючи свою відмову тим, що строк дії цього та подібних приладів вичерпано (щоб не бути голослівними публікуємо посилання на одне із рішень суду). Хоча профільні установи через ЗМІ розвінчали міф, що драгер незаконний, бо не пройшов реєстрацію, відповідно до вимог законодавства – закон не пов’язує термін дії сертифікату про реєстрацію із терміном використання приладу. Прикро, коли одні борються із п’яницями за кермом, інші звільняють їх від відповідальності і у «вус не дмуть», добре, якщо такий кермувальник не трапиться ні на їх шляху, ні на шляху близьких їм людей… Словом, ситуація патова і потребує реагування. Ба, більше – системних змін на рівні законодавства. Неприпустимо, що людина, яку не раз затримали п’яною за кермом, уникає покарання через лояльність суддів або неграмотність горе-поліцейських.

Помимо змін у законодавстів, як варіант, судові засідання, де розглядаються справи «п’яних» водіїв доречно було б зробити публічними. І хай тоді суддя спробує, дивлячись в очі громадським активістам і журналістам, сказати, ще це нормально, коли людину затримують у стані сп’яніння за кермом, і її не треба карати. А якщо це далеко не вперше? Поки одні борються із п’яними за кермом, інші звільняють їх від відповідальності – на жаль, це наше сьогодення…

«П’яний за кермом – вбивця» – цей вислів має бути аксіомою для кожної свідомої людини. Та, на жаль, попри підняття штрафів за нетверезе водіння, проблема п’янства водіїв нікуди не зникла. Тенденція таких правопорушень зберігається. І скільки їх… статистика зовсім не радує. Летальні випадки, каліцтва, матеріальна та моральна шкода – це далеко не весь перелік наслідків «п’яних» ДТП і поки горе-водії не стануть по всій строгості закону відповідати за свої вчинки вряд чи щось на дорогах зміниться…

Алкоголь і кермо – поняття несумісні, в іншому випадку під загрозу ставиться не тільки здоров’я і життя самого водія, але й безпека оточуючих, ні в чому не винних людей. Тому, перш ніж сідати за кермо в стані алкогольного сп’яніння, задумайся – чи варте воно того!

Громадськість теж не має стояти осторонь таких кричущих моментів. Якщо Ви стали свідком таких чи подібних подій або ж подібна ситуація трапилася із вами – не мовчіть, адже, ця «мовчазна згода» із тим, що відбувається, рано чи пізно зіграє з вами злий жарт. Поділіться із нами своєю ситуацією і ми разом шукатимемо її вирішення.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version