Site icon AutoKyiv

Експерти розповіли, коли “злетять” ціни на бензин

Побоювання, що після обмеження імпорту палива в Україну бензин і дизель можуть подорожчати на 40%, не на жарт схвилювали українських автомобілістів. Активісти почали мітингувати з цього приводу, а на вчорашньому засіданні Кабміну прем’єр Володимир Гройсман поспішив всіх заспокоїти, що «не допустить турбулентності» з цінами.

Проте, засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, в силах якої прийняти доленосне рішення, ще попереду, і на чию користь схилиться чаша терезів- невідомо. Autonews.ua поцікавилися у експертів-топливников і економістів – що ж трапиться, якщо все піде за негативним сценарієм?

Подорожчання палива гряде через два тижні

Експерт ринку нафтопродуктів Леонід Касянчук звертає увагу, що Володимир Гройсман хоч і пообіцяв «не допустити турбулентності з цінами», пізніше додав, що він не може втручатися у роботу Міжвідомчої комісії. «Це означає, що може бути прийняте будь-яке рішення», – вважає Леонід Касянчук.

За його прогнозом, якщо справа вирішиться на користь «Укртатнафти», українці відчують на собі наслідки вже через два тижні, коли на заправках закінчиться паливо за нинішніми цінами.

«Коли комісія прийме рішення і воно буде на користь «Укртатнафти», пройде буквально тижнів зо два і ми отримаємо вже якийсь дефіцит палива на ринку. Потім Коломойський, що володіє 1632 АЗС (з 7500 всіх в Україні), і часткою в 33% виробництва бензину та 40% дизеля, почне не тільки встановлювати свої ціни, але і контролювати на свій розсуд відвантаження палива взагалі країною, тобто, створювати штучний дефіцит. В першу чергу він буде заповнювати свої мережі, інших посадить на мінімум. Якійсь кількості мереж АЗС він буде роздавати, а великим конкурентам – ні. Він же не виставлятиме своє паливо, як робить «Укргазвидобування» на аукціон. Він буде продавати його з заводу вибірково. Так він зможе контролювати більше 70% ринку.

Мережі-конкуренти, яким не вистачатиме квотного імпорту, будуть докуповувати імпортне паливо за цінами – з тими акцизами, які будуть понад квоту. А Коломойський почне встановлювати свої відпускні ціни по імпортному паритету. Тобто, буде змішана ціна (середня між «за квотою» і «понад квоту»). Отже, ми в кращому випадку будемо мати як мінімум +5 грн. на літрі бензину», – говорить Леонід Касянчук.

Також до +5 грн/л може додаватися ситуативний дефіцит у певних регіонах, контрольований новоствореним монополістом. «А це вже спосіб тиснути на владу. Адже якщо в якійсь області, де, наприклад, населення не стане підтримувати кандидата від Коломойського на виборах, раптом закінчиться паливо на заправках, то люди не стануть розбиратися, чиї це заправки, а весь негатив направлять на владу…», – прогнозує Леонід Касянчук

Від якого числа варто вести відлік «+2 тижні», про які говорив Леонід Касянчук, поки не відомо – дата, коли Міжвідомча комісія буде вирішувати питання про обмеження імпорту, не визначена. Але, в будь-якому випадку, це відбудеться до кінця квітня, оскільки «Укртатнафта» вимагає обмежити імпорт нафтопродуктів починаючи з 1 травня 2018 року.

Що кажуть економісти

Економіст Олександр Охріменко вважає, що особливо впливати на ціни на заправках введення квот не повинно. «Я думаю, тут Коломойський грає більше психологічно. Тут може бути розрахунок, що введення квот на період розслідування щодо імпорту палива створить паніку на ринку, можуть бути зірвані якісь поставки, через що з’явиться можливість накрутити ціну при роздрібній торгівлі. Але ажіотажу може і не бути, так що я б чогось зовсім поганого поки боятися не став. Український ринок і так сильно залежить від імпорту, я думаю, що в уряді цей розуміють, і не будуть створювати дефіцит на рівному місці», – говорить Олександр Охріменко.

А ось його колега економіст Андрій Блінов каже, що певних «цінових перекосів» на ринку все ж варто чекати.

«Складно говорити про якусь процентну зміну цін на паливо, а ми прекрасно розуміємо, що наш ринок тримається на імпортних поставках. Якщо це плече буде якось обмежуватися, абсолютно зрозуміло, що нам слід очікувати зростання вартості палива. Також важливо згадати, що у нас на паливному ринку досить сильна координація [між торговими мережами], і коли ціни змінюються за відповідними групами («бюджет», «економ», преміальне паливо), то ціни змінюються симетрично на заправках абсолютно різних брендів. Певні змови або неціновая конкуренція на ринку існує. Тобто, компанії домовляються, що вони ставлять єдину ціну, а далі конкурують сервісом, якістю палива, бонусами. Це сьогодні основний принцип конкуренції. Природно, що рішення Міжвідомчої комісії буде сприйнято як певний привід.

Ми пам’ятаємо, як в минулому році ми догралися до кризи на ринку скрапленого газу. Про неї говорили, попереджали кілька місяців, але це все ж сталося. Не виключено, що і зараз перекоси в поставках можуть створити подібну ситуацію…», – сказав Autonews.ua Андрій Блінов.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version