Site icon AutoKyiv

Без свічки і авто не авто

Це колись всі водії були великими фахівцями. Як свічку почистити, виставити зазор, перевірити, чи йде на неї струм. Зараз так глибоко під капот майже ніхто не заглядає. І правильно робить, якщо йдеться про найсучасніші авто, де задля зняття свічки половину двигуна потрібно розібрати – пише Погляд.

По-старому

Років двадцять тому, якщо двигун не заводився, водії завжди самі діагностували, що могло статися. Коли на поворот ключа машина відгукується палаючими лампочками на приладовій панелі, обертає стартером двигун, але не запускається, значить, нема пального, або іскри на свічках. На карбюраторних ще двигунах (а починаючи з 90-х років карбюратори замінили на різні види вприскування палива, тепер цим займається електроніка) запалювання перевіряли, притискаючи викручену свічку до металевої частини двигуна і повертаючи ключ у замку запалювання. Якщо іскра проскочила, значить, запалювання є, треба шукати проблему в подачі пального. Для чого ми все це згадуємо? Щоб більше так не робити: зараз спроба по-старому «пошукати іскру» загрожує серйозною поломкою і втратами коштів.

Перевірка роботи свічок запалювання старими способами – це ризик «вбити» електронний модуль запалювання, спалити котушку або наконечник. Тому роботу системи запалювання правильніше перевіряти засобами комп’ютерної діагностики в умовах гарної майстерні з грамотним майстром, – рекомендує автомеханік Мирослав Скоблюк.

І все ж якщо машина не нова і не супернавернута, можна спробувати по черзі знімати дроти зі свічок запалювання на працюючому двигуні та слухати чи змінюється робота двигуна. При відключенні справної свічки мотор обов’язково почне сильніше трясти. Воно й зрозуміло: з роботи вимикається цілий циліндр. Якщо ж ви зняли дріт зі свічки і в роботі двигуна нічого не змінилося, значить, саме вона і не працює. Заміна її на «здорову» покаже, чи у свічці була справа. Якщо після установки нової свічки нічого не покращиться, то вам точно до майстра.

Комплект свічок навіть на дуже просту машину зараз може коштувати досить дорого –  від 300 гривень.                                                                             

У магазин – з документом

Свічки тепер не чистять наждачкою або металевою щіткою, зазори самі не виправляють. Просто викидають, змінюючи на нові цілим комплектом. Якщо в майстерні сказали, що свічки треба міняти, а самі вони поставити вам їх не можуть, швидше буде купити і принести деталь самому. Та прийти в магазин і сказати, що потрібні свічки, наприклад, на Volkswagen Passat 2005 року, – неправильний дія. Навіть якщо назвете потужність двигуна, продавець не завжди зможе точно підібрати свічки. Тому беремо свідоцтво про реєстрацію на машину (СРС), в ньому прописаний VIN-номер, за ним і допомогою каталогів продавець відразу знайде потрібні свічки запалювання.

Якщо упаковка не викликає довіри, пом’ята, брудна, самі свічки не схожі на нові, мають сліди забруднень і пошкоджень, не треба їх купувати. Свічка – штука тонка, а комплект зараз навіть на дуже просту машину коштує дорожче, ніж 300 гривень.

Водієві на замітку
Досвідчений водій зрозуміє, коли свічки відпрацювали своє. На потужних V-подібних двигунах це не так помітно, але при звичайних 4-циліндрових моторах на холостих обертах, коли заведена машина стоїть, все відразу зрозуміло. 1. Двигун працює нерівно, водії кажуть – «троїть». 2. Потужність двигуна впала, машина розганяється повільніше, кажуть, «гірше тягне». 3. Збільшилася витрата пального.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version