Site icon AutoKyiv

П’ятірка кращих фільмів про авто

Чи помічали ви, що робить автомобільні фільми автомобільними? Ні в якому разі не тільки наявність в них «чотириколісних друзів» – цього добра в кожному серіалі повно. Фільм стає «автомобільним» тоді, коли автомобілі розкривають в них свої яскраві якості – в основному, звичайно, спортивні. Тому ми і називаємо автомобільними і «Форсаж», і «Таксі»…

Але одних лише спідометрів, що зашкалюють для справжнього вау-ефекту мало. Потрібні сильні реальні історії, бездоганна операторська та режисерська робота, гідний акторський склад. Тоді виходять легендарні фільми, які люди, уражені вірусом автомобілізму, переглядають знову і знову.

  1. Гран-Прі (1966)

У кінострічці «Гран-Прі», 1966 роки (також відома під назвою «Великий Приз») химерним чином сплелися воєдино романтика, кінохроніка і неймовірні для того часу натурні зйомки – тоді, на щастя (чи на жаль), GoPro ще не винайшли.

В основі твору доля реальних персонажів, справжні імена яких знайомі більшості шанувальників Формули-1. Найвища якість картини підтверджується трьома статуетками 39-ої кінопремії «Оскар» (категорії «Кращий звук», «Кращі звукові ефекти» і «Кращий відеомонтаж») і любов автомобільних фанатів по всьому світу.

  1. Ле-Ман (1971)

Кінокартина «Ле-Ман», що з’явилася в 1971 році, розповідає про іншу грань автоспорту – однойменний 24-годинний марафон.

І хоча є інші фільми, присвячені цій темі (згадати хоча б «Мішель Вальян: Жага швидкості»), «Ле-Ман» вигідно відрізняється від них: мало того, що головні ролі виконують легендарні Стів Маккуїн і спортпрототип Porsche – картинка і боротьба на трасі передані максимально реалістично, так як більша частина зйомок проходила під час реального леманівського вікенду на трасі Сарте в 1970 році. Аварії спорткарів, психологічна напруга – все це є в надлишку. Спойлер: Енцо Феррарі співпрацювати з творцями фільму відмовився. Що, втім, не зробило «Ле-Ман» гірше.

  1. Гонка (2013)

Так вже виходить, що в автомобільних фільмах в основному екранізується епоха шістдесятих-сімдесятих років – золоті часи, коли, як казав Джекі Стюарт, «гонки були небезпечними, а секс – безпечним».

Одна з останніх подібних картин – видатний фільм «Гонка» Рона Ховарда, прем’єра якого відбулася в 2013 році. Незважаючи на те, що на догоду саспенсу і художній драматургії реальне протистояння Нікі Лауди і Джеймса Ханта було прикрашено, картина зібрала безліч позитивних відгуків по всьому світу. Деякі критики вважають, що це найкращий фільм у кар’єрі оскароносного режисера. Ми ж вважаємо, що фільм чудово передає настрій і дух тієї епохи, а головне – тримає в напрузі до самого кінця і просочений неймовірною увагою і любов’ю до машин і автоспорту. Важлива деталь – директору формульної команди Mercedes Нікі Лауда (одному з учасників всієї цієї історії) фільм теж сподобався.

  1. Такер: Людина і його мрія (1988)

Цей чудовий фільм теж присвячений автомобілям (точніше, автомобілю), але не вписується в описану на початку парадигму – тут навіть зачатків автоспорту немає.

Зате є азарт, дві коротенькі і веселі погоні, а головне, як би могла сказати Ніна Орлович, – «високі стосунки». Машина тут не грає роль інструменту головного героя – навпаки, головний герой є інструментом для машини. Все це – про фільм «Такер: Людина і його мрія», який присвячений історії створення знаменитого Tucker 48 – найпрогресивнішого автомобіля США післявоєнної епохи.

Незважаючи на деяку невідповідність реальної історії, кінокартина 1988 роки від Lucasfilm була схвалена клубом власників Tucker Sedan, і дозволяє сповна зрозуміти, через що довелося пройти Престону Такеру. Фільм був номінований на «Оскар» в трьох категоріях і завоював «Золотий Глобус».

  1. Сенна (2010)

Його не могло не бути в цьому списку – документальний фільм «Сенна» обов’язковий до перегляду тим, хто любить автомобілі, любить гонки, любить спостерігати за яскравими і талановитими особистостями.

The charming, fun-loving Senna was easy to embrace as a hero of Formula One. Director Asif Kapadia focuses more on the driver’s passions and emotions than the dense mechanics of his sport, to the film’s advantage.

Відмінне кіно про знаменитого гонщика показує різні аспекти життя «Чарівника», не тільки його суперництво з Аленом Простом, тому захоплює від початку і до самого кінця.

Стрічка була відзначена цілою низкою нагород і номінацій (приз глядацьких симпатій кінофестивалю «Санденс», премія «Супутник», премія BAFTA…), радує наявністю знаменитих спікерів і, нарешті, абсолютно безбожно грає на струнах душі, змушуючи переживати інцидент 1 травня 1994 роки ніби вперше. Напевно, саме таким і має бути по-справжньому велике кіно.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

 

Exit mobile version