Site icon AutoKyiv

Уже за 7 років електрокари стануть дешевшими за дизельні й бензинові авто

Електроавтомобілі коштуватимуть дешевше за авто з бензиновими й дизельними двигунами, якщо вартість літій-іонних акумуляторів знижуватиметься й надалі, повідомляє Bloomberg.

Деякі електричні моделі вже у 2024 році зрівняються у вартості з автомобілями, оснащеними двигунами внутрішнього згорання, і вже наступного року ставатимуть дешевшими за них, згідно з прогнозами Bloomberg New Energy Finance.

Головна причина цього – ціни на акумуляторні батареї падатимуть, навіть незважаючи на те, що попит на метал літій, необхідний для виробництва літій-іонних батарей, продовжує зростати.

Зараз вартість батареї становить приблизно половину вартості електрокара. До 2030 року вартість акумулятора впаде більше, ніж на 70%. Через вісім років ціни на електроавто будуть на рівні цін машин на бензині та дизелі. У 2030-му електрокари будуть на 10–20% дешевше і продовжать знижуватися в ціні. А до 2040 року понад 50% автомобілів на ринку нових авто будуть електричними, підрахували аналітики.

Експерти очікують зростання виробництва літій-іонних акумуляторів. Це допоможе знизити ціни на батареї до $70 за кіловат-годину до 2030 року. У 2017 році акумуляторні батареї коштували в середньому близько $208 доларів за кіловат-годину.

У 2018-му їх вартість очікується на рівні $178 за кіловат-годину.

«Продажі електромобілів продовжать рости найближчими роками, але щоб ринок електрокарів став дійсно масовим, ціни на акумулятори мають стати ще нижчими», – зазначив аналітик з транспорту BNEF Колін МакКеррах.

Нагадаємо, концерн BMW рекордно збільшить витрати на дослідження та розробку електрокарів та безпілотних авто. У 2018-му автовиробник планує витратити на це майже $9 млрд.

Також Volvo припиняє розробку двигунів внутрішнього згоряння і зосереджується на електричних.

Тим часом кияни вивели на ринок новітню зарядку для електромобілів – ChargeX SC3211, першу українську OCPP-сумісну зарядну станцію, що підтримує стандарт 4G.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version