Site icon AutoKyiv

Програма на 300 мільярдів або що зробить «Укравтодор» із дорогами за 5 років

Ремонт чи будівництво?

Вчора Кабмін затвердив Державну цільову програму розвитку доріг на 2018 – 2022 роки. Керівник “Укравтодору” Славомир Новак, представляючи Програму на засіданні уряду, назвав її “першим масштабним п’ятирічним планом”. Що ж передбачає затверджений документ?

У наступні п’ять років “Укравтодор” планує поступово відійти від поточного ремонту і зосередитися на більш ґрунтовних роботах – на капітальному ремонті та реконструкції діючих доріг, а також на будівництві нових – повідомляє ЦТС. Поточний ремонт 1588,41 км доріг передбачено лише на 2018-2019 роки.

Із 2020 року цей вид ремонту виконуватися не буде. Ключовим стане капітальний ремонт. В цілому, “Укравтодор” планує за п’ять років провести капітальний ремонт 4347,7 км. Якщо на 2018-2019 роки закладені невеликі обсяги робіт – 77,94 і 306,43 км відповідно, то після вони виростуть в рази: 1400,55 км в 2020 році, 1198,62 км в 2021 році і 1364,16 км у 2022 році. Крім капремонту, “Укравтодор” планує провести реконструкцію 431,15 км. Будівництво нових доріг, незважаючи на відмову від поточного ремонту, залишається на останньому місці серед всіх видів робіт. Протягом п’яти років планується побудувати всього 325,46 км, причому 201,57 км закладено на 2022 рік. У цілому, за підсумками реалізації держпрограми асфальтне покриття буде покращено на 6692,73 км доріг.

 Які дороги будуть відремонтовані?

Ремонт і будівництво доріг в 2018-2022 роках будуть проводитися у всіх регіонах, за винятком Криму, Севастополя і ОРДЛО. Ремонт доріг буде здійснюватися по маршрутному принципу, впровадження якого почалося ще в минулому році. Це означає, що дороги будуть ремонтуватися невеликими ділянками, які є частиною великих автомагістралей, що перетинають країну із заходу на схід, або з півночі на південь. Найбільший обсяг робіт буде виконано на таких трасах: М-12 (Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка) – 428,2 км; М-03 (Київ – Харків – Довжанський) – 369,7 км; М-19 (Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече) – 275,9 км; М-21 (Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський) – 237,9 км; М-14 (Одеса – Мелітополь – Новоазовськ) – 237,6 км.

Скільки грошей буде витрачено?

Протягом п’яти років на ремонт і будівництво доріг в Україні буде направлено 298,3 млрд грн. Сума виглядає досить значною з першого погляду, але, якщо придивитися, обсяги фінансування стають не такими вже величезними. У 2018 році на дороги спрямують понад 34,9 млрд грн, в 2019 році – 45,1 млрд грн, в 2020 році – 69,9 млрд грн, в 2021 році – 72,7 млрд грн, у 2022 році – 77 млрд грн. Для порівняння, в 2016 році на ці цілі витратили близько 20 млрд грн, в 2017 році – 35 млрд грн. Гроші будуть надходити з декількох джерел, основним з яких є Дорожній фонд. У цілому, фінансування з цього джерела досягне 178,1 млрд грн. Річні обсяги фінансів виростуть з 21,7 млрд грн у 2018 році до 41,8 млрд грн в 2020 році. Після зазначеного періоду обсяг фінансування збережеться на позначці 41,8 млрд грн. Нагадаємо, що Дорожній фонд почав працювати з 1 січня цього року. Він наповнюється за рахунок зборів для великовантажного транспорту, штрафів від порушення норм габаритно-вагового контролю та інших надходжень. Іншим великим джерелом фінансування дорожньої галузі стануть міжнародні фінансові організації. Їх частка складе 67,5 млрд грн. У річному обчисленні вона також виросте від 5,3 млрд грн в 2018-м до 19 млрд грн в 2020-м, потім вона знизиться до 14,6 млрд грн. Наступним великим джерелом повинні стати приватні інвестори. Їх кошти планується залучити у рамках державно-приватного партнерства. Загальний обсяг передбачуваних інвестицій в рамках концесії “Укравтодор” оцінив в 46,3 млрд грн. Найменший обсяг фінансування дорожня галузь отримає з державного бюджету – понад 6,3 млрд грн. Починаючи з 2019 роки гроші з держбюджету не будуть виділятися на ремонт і будівництво доріг. Розподілятися кошти з різних джерел будуть по-різному. Ремонт та утримання доріг буде виконуватися за рахунок держбюджету або Дорожнього фонду, а реконструкція і будівництво – за рахунок міжнародних донорів та інвесторів.

Які проекти чекають інвесторів?

На умовах державно-приватного партнерства планується реалізувати кілька проектів. Усі вони присутні на порядку денному не один рік, а деякі навіть запускалися, але так і не були доведені до кінця (проект “Будівництво автобану Київ – Одеса”). Всього, приватним інвесторам пропонується 11 проектів, які можна розбити на чотири групи. Перша група – це проекти, пов’язані з коридором GO Highway, який готовий частково профінансувати Європейський Союз. “Один з інструментів фінансових Європейського Союзу готовий фінансувати частину GO Highway, нашого проекту, який з’єднає Балтику і Чорне море“, – заявляв міністр інфраструктури Володимир Омелян під час візиту в Україну генерального директора Єврокомісії з питань мобільності і транспорту Хенріка Хололея. В рамках GO Highway інвесторам пропонують профінансувати такі проекти: будівництво дороги Львів – Краковець, дороги Тернопіль – Львів – Рава-Руська, північно-східного обходу Львова, дороги Стрий – Тернопіль – Знам’янка, дороги Одеса – Миколаїв – Херсон. Відзначимо, що в 2015 році на будівництво дороги Львів – Краковець вже проводився конкурс із залучення приватного інвестора. Тоді тільки два учасники виявили бажання будувати першу в Україні концесійну дорогу – український консорціум “Концесійні транспортні магістралі” і французька компанія Bouygues. “Для дороги Львів – Краковець вже готова проектна документація і в цьому році сподіваємося провести перші переговори з потенційними інвесторами. Для інших проектів зараз розробляється техніко-економічне обґрунтування або готується проектна документація“, – заявив Славомир Новак.

Друга група проектів пов’язана з Києвом. Це завершення реконструкція траси М-05 Київ – Одеса, будівництво платної дороги Київ – Біла Церква і створення Великої кільцевої дороги навколо Києва. Останній проект обговорюється більше десяти років. Поки що інвесторам пропонують профінансувати першу його частину – будівництво ділянки “Дабл Калинівка”, перемички між трасами М-06 (Київ – Чоп) і М-05 (Київ-Одеса). Третя група проектів – це частина дороги М-06 Київ – Чоп на ділянці між Львовом і Ужгородом. І четверта група – це будівництво моста через Дунай. Останній проект покритий загадкою. По всій видимості, міст через Дунай буде будуватися замість багатостраждальної поромної переправи Орлівка – Ісакча або ж з часом стане їй альтернативою. Будівництво перших концесійних доріг планується почати в 2019 році. Саме на цей рік заплановано збільшення обсягів фінансування міжнародних донорів, а також залучення коштів приватних інвесторів. “Сподіваємося, що пілотними будуть концесійні дороги Львів-Краковець і Київ-Умань, це буде складовою автобану, який з’єднає Балтійське і Чорне море, так званий GO Highway з Гданська до Одеси. Але нагадую, що концесійні дороги будуть будуватися паралельно існуючим безкоштовним“, – заявляв міністр Володимир Омелян влітку минулого року.

Яких результатів очікують від дорожніх інвестицій?

Головним і цілком очевидним результатом, на який розраховують в “Укравтодорі”, стане більш інтенсивне використання експортного та логістичного потенціалу України, а також інтеграція країни в європейську мережу транспортних коридорів TEN-T. Особлива роль в цьому процесі відведена дорогам, що йдуть в західному напрямку. По-друге, поліпшення доріг, на думку “Укравтодору”, матиме позитивний економічний ефект. Хороші дороги дозволять перевізникам скоротити витрати при перевезенні вантажів і пасажирів. Також найкраща комунікація приверне в регіони нових інвесторів. Третій наслідок – це підвищення безпеки на дорогах і зменшення смертності. На рахунок безпеки можна погодитися, а от з рівнем смертності – питання спірне. Вирішення цієї проблеми вимагає посилення контролю і відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

Але всі ці результати будуть неможливі без належного контролю ремонтних робіт на дорогах, а також дотримання габаритно-вагових норм. Тому в Міністерстві інфраструктури лейтмотивом цього року проголосили “якість українських доріг”. Будемо сподіватися, що це гасло буде реалізоване, а не перетвориться на чергову декларацію.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version