Site icon AutoKyiv

Сто тисяч гривень за хвилину. Саме стільки Україна втрачає через ДТП.

Йдеться насамперед про аварії, в яких калічаться і гинуть люди. На заході такий прагматичний науковий підхід до оцінки аварій давно не новина. Коли людина постраждала, вона не працює, її потрібно лікувати, а це гроші- повідомляє ukr.segodnya.ua.

В Україні такі втрати перевалили за мільярди гривень. При цьому мільйони щороку йдуть на ремонти доріг і дорожню розмітку. А пішохідних переходів із настанням темряви чомусь не видно.

Тим часом, Володимир Омелян – міністр інфраструктури, нещодавно заявив, що в Україні буде працювати Гіперлуп. Треба зазначити, що всі ці слова вимовляються в рамках проекту “Хайп.ю.ей”. Хайп – це сучасна форма реклами, мета якої – привернути увагу. В такому випадку, розмови про Гіперлуп – це, можливо, спосіб привернути увагу до проблеми транспорту і транспортуванні в Україні. Так. Така проблема існує…

Андрій Ісаєв, експерт центру транспортних стратегій, каже, що більш як 90% доріг в Україні не відповідають міжнародним стандартам безпеки.

І це не відкриття. Асфальтно-бетонний Армагеддон давно накрив країну і курочить транспорт, витягаючи з автолюбителів останні гроші. А ще донедавна українці не звертали уваги на дорожню розмітку. Яка вже тут розмітка, якщо немає доріг. Але гроші на фарбу, виявляється, виділяються справно.

Поки Генеральна прокуратура розслідує, куди поділося одинадцять мільйонів гривень, виділених на фарбу Київавтодору, і поки автодорівці стверджують, що ніхто нічого не брав, журналісти вирішили подивитися, що взагалі з розміткою в столиці.

Проїхати із журналістами містом погодився фахівець в сфері облаштування дорожньої інфраструктури Олександр Кучко.

Безперечно, на відреставрованих ділянках розмітка в прекрасному стані. На всіх інших – в кращому випадку силуети білих ліній. В середньому в українському агресивному кліматі, розмітка повинна триматися від трьох до п’яти місяців. Це за держстандартом.

За словами експерта, якщо добре, згідно з технологією, нанести фарбу, вона триматиметься півроку.

Робочі крадуть. Так бачить середній інженер-підрядник проблему стирання фарби в Києві. Можливо, робітники і крадуть, але справу завели на керівників Київавтодору.

Менше маневрів для крадіжки залишає відносно нова технологія нанесення розмітки – дорожній пластик. Але тут є нюанси – по-перше, найчастіше цей пластик служить довше, ніж саме покриття.

А тим часом відсутність розмітки призводить до плачевних результатів. Уздовж всіх доріг України стоять, лежать і висять траурні вінки.

Дітей збивають, дорослих калічать. Це дуже сумно. Розмітку оскаржують. Люди осваряться з поліцією. Ну і якщо чесно сказати, то була й така ситуація: осьову порушили і довели поліції, що це не подвійна осьова.

Дійсно, збитки української економіки, за оцінками Світового банку, становлять близько 4,5 мільярдів доларів на рік. У тому числі і від судових рішень щодо ДТП.

До того ж, останнім часом розмітка наноситься взагалі поза правилами. Але розмітка – лише частина великої проблеми українських шляхів. Мовчимо про ями. Дорожні огородження не обладнані світловідбивачами або відбивачі запилені до чорноти. Освітлені ділянки трас змінюються неосвітленими, на яких знаходяться в повній темряві пішохідні переходи. Знаки не відповідають розмітці, а розмітка – правилам.

У ДТП в Україні гине 4-5 тисяч осіб щорічно. Це дуже висока цифра. Ця смертність вища, ніж в інших країнах Європи“, – говорить Андрій Ісаєв, експерт центру транспортних стратегій.

Фактор того, що до України складно заїхати, Україною складно проїхати, з неї складно виїхати, не втративши диски або гуму, найімовірніше, теж впливає на привабливість України в Європі. Але повноцінний ремонт доріг – це велика проблема.

Як заявили нещодавно в Міністерстві інфраструктури, у березні Україна прийме рішення про стандарти будівництва бетонних доріг. Розглядаються європейський і американський варіанти.

З урахуванням зносостійкості, довговічності і стійкості до високих температур, бетонні дороги треба будувати на найзавантаженіших напрямках, на півдні України на під’їздах до портів. Відомий проект дороги між Одесою і Гданськом Go Highway може отримати бетонні ділянки у південній частині.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version