Site icon AutoKyiv

Як водію відбити бажання у нечестих на руку копів брати хабар

Відомий блогер і активіст-шляховик Олександр Куницький (zpsanek) в коментарі для autonews.ua розповів, як законно припинити спроби патрульних заробити на водіях.

Слід пам’ятати, що співробітники поліції на сьогодні не наділені функціями стаціонарного контролю на трасах. Тим більш приховано.

«Вони можуть перебувати на трасах тільки в режимі патрулювання – їдуть, а не стоять. У законодавстві також є формулювання «зупиняти водіїв з метою виявлення порушень заборонено». Що таке «виявлення порушень»? Це як раніше вас зупинили і запитують: «У вас є аптечка? Ні? Все, плати штраф». Це називається «зупинив з метою виявлення». І зараз вони вас зупиняють, наприклад, бо на дорозі ожеледь, або світло у вас нібито не горить. І в процесі цього починають виявляти порушення – «а ви, по-моєму, пили», «а що це у вас очі червоні?». А люди бувають різні – пив чи не пив, а перехвилювався, руки вже тремтять. І тут починається процес «розводу». Таких людей вони і виловлюють…», – пояснює zpsanek.

Якщо вас зупиняють на трасі, потрібно чітко розуміти – яка причина зупинки і в чому суть вчиненого правопорушення.

«Якщо причина зупинки незаконна, наприклад – вам кажуть, що ви їхали без світла, а ви їхали зі світлом, то було б непогано попросити якийсь фотодоказ того, що ви їхали без світла. Якщо його немає, ви просто прощаєтеся з патрульним і їдете, при цьому не показуючи жодних документів», – радить експерт.

Якщо все-таки було якесь порушення (та якщо і не було), то в будь-якому випадку обов’язково потрібно знімати ваше спілкування на камеру.

«Це не потрібно робити агресивно, тикати йому телефон в обличчя. Ні в якому разі. Вас зупинили – ви закриваєте двері автомобіля, не виходьте з нього, відкриваєте вікно так, щоб вас було видно, ставите на приладову панель мобільний телефон або інший записуючий пристрій і з боку фіксуєте свій діалог. Поводьтеся спокійно, чемно, не грубіть, не кричіть. Це кращий засіб від будь-яких спроб «розводу». І робите тільки те, що передбачено чинним законодавством. Тобто, на законну вимогу показуєте права на керування автомобілем і реєстраційні документи, тримаючи їх у своїх руках – нічого патрульному не передаєте, чітко формулюєте свої питання і отримуєте відповіді. Якщо інспектор поліції, який налаштований на заробіток грошей, бачить перед собою підготовленого, грамотного водія, він ніколи не буде «розводити» його на гроші, тим більше, коли бачить, що його дії знімають на відео…», – каже Олександр Куницький.

 

 

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

 

Exit mobile version