Site icon AutoKyiv

Втрачаємо не тільки ЗАЗ, але і постачальників автокомплектуючих

За останні кілька років стало зрозуміло, що автомобільне виробництво в нашій країні – галузь не пріоритетна. Хоча, саме автомобільне виробництво забезпечує робочі місця в суміжних галузях. За статистикою, одне робоче місце на автозаводі створює ще 10 робочих місць на виробництві комплектуючих.

Ще якихось 5 років тому, на виробництво автомобільних компонентів у нас в країні покладали великі надії. Планували, що якщо не вдалося залучити в країну зарубіжних автогігантів, вийде хоча б заманити до нас великих виробників запчастин та комплектуючих. Створити потужні промислові кластери, які зможуть забезпечувати всім необхідним не тільки вітчизняну автомобільну галузь, а й експортувати продукцію за кордон – повідомляє АutoСonsulting.

Рівно 10 років тому карта постачальників автомобільних компонентів, за даними «Укравтопрому», виглядала так:

І це – найбільші з них. Сьогодні, багатьох з них вже немає. Причин кілька. Деякі підприємства залишилися в зоні військових дій і в окупованому Криму. Багато перестали працювати через скорочення виробництва автомобілів в Україні – адже їхня продукція у великих обсягах стала не затребувана.

Одним із позитивних прикладів можна вважати заснування в 2005 році ЗАЗом СП зі світовим виробником вихлопних систем Bosal Nederland BV (Боса). Тільки в 2007 році було вироблено близько 160 тис. комплектів вихлопних систем. У 2017 році СП виготовило понад 250 тис. комплектів вихлопних систем, з яких 92% поставлено на європейський ринок. У 2018 році у СП плани виготовити і постачити на ринок Європи, в торговельну мережу Боса близько 390 тис. комплектів вихлопних систем. І ці комплектуючі будуть встановлені на моделі Renault, Peugeot, Opel, VW, Audi, MB. Але, як часто буває, це, швидше, виняток із правил.

Тільки серед постачальників Запорізького автомобілебудівного заводу, за даними профільної асоціації “Укравтопром”, на території Донецької області залишилося 25 підприємств. А в Луганській – 11 підприємств. Серед них виробники резино-технічних виробів, радіаторів, інструментів, пружин, виробів із кольорових металів, які використовуються у виробництві автомобілів.

Але набагато більше виробників автомобільних компонентів ЗАЗ втратив не від військових дій на Сході країни. А через катастрофічне скорочення обсягів виробництва автомобілів на підприємстві. За даними Асоціації «Укравтопром», в 2013 році виробництво автомобілів на ЗАЗі забезпечувало 714 постачальників (566 українських, 41 – з країн СНД, 107 – з країн далекого зарубіжжя). У минулому 2017 року кількість постачальників ЗАЗу зменшилася до 498 (383 українських, 28 з країн СНД і 87 – з далекого зарубіжжя). А на кожному з 183 таких підприємств був свій колектив. А це – сім’ї, діти, не кажучи вже про відрахування податків до бюджету. І судячи з того, як на ЗАЗі скоротився випуск автомобілів, в зоні ризику ще 383 малих і великих підприємств. У них тепер не буде замовлень з ЗАЗу. І це – незворотний процес. Такий же, як і в країні в цілому.

Виробництво автотранспортних засобів на ЗАЗі:

2013 – 22032 шт.

2014 року – 13144 шт.

2015 – 3949 шт.

2016 – 526 шт.

2017 – 1682 шт.

І якщо ще 10 років тому Україна могла похвалитися кваліфікованою робочою силою і розраховувати на технологічне виробництво, то сьогодні картина інша. В основному, у нас залишилися ті компанії, які прийшли в Україну не за кваліфікованою, а за дешевою робочою силою. І навіть, якщо ситуація почне налагоджуватися, кваліфікований персонал неможливо буде набрати відразу. По-перше, він розбігся, емігрував, поміняв кваліфікацію. По-друге, нових людей ще потрібно навчити. Тобто – може скластися ситуація, коли реалізовувати цікаві і потрібні для країни проекти, буде просто нікому. Яскравий приклад тому – спроба японської компанії Fujikura відкрити найпростіше виробництво джгутів електропроводки в м Немирів Вінницької області. Набрати персонал під це виробництво виявилося архіскладно, притому, що і особливих вимог до працівників в компанії не висували. Ще складніше буде відродити машинобудівні проекти, де вже потрібні працівники високої кваліфікації. Руйнувати завжди легше, ніж творити. І на відновлення промислового потенціалу тих же постачальників ЗАЗу, навіть якщо з’являться інвестиції та попит, можуть піти роки.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version