Site icon AutoKyiv

Уже відомо, коли українці розпрощаються із бензиновим авто

У минулому році продажі електромобілів сягнули: 600 тисяч в Китаї, 300 тис. в Європі, 200 тис. в США. Річне зростання продажів 30-70%. Це дуже багато.

Mercedes оголосив про свої амбітні плани побудувати шість нових автозаводів у Китаї, Німеччині та США. Тобто, на найбільших ринках. Плюс створити велику кількість потужностей з виробництва акумуляторів у багатьох країнах, знову-таки, щоб продукція вироблялася ближче до споживача. За планами Mercedes, через 5 років вони будуть виробляти електрокари по всій своїй лінійці: від смарта до великого позашляховика – повідомляє ТвояМашина із посиланням на блог Ігоря Ляшенка.

Mercedes, інформуючи про плани по електромобілях, нічого не говорить про перспективи продажів авто з двигунами внутрішнього згорання. Я підозрюю, що в Mercedes вже зрозуміли, що через п’ять років машини на ДВЗ вони виробляти, швидше за все, не будуть. Просто зараз про це говорити не можна, тому що різко впадуть поточні продажі, а виробництво електромобілів ще не налагоджено. Автогіганти наразі дуже обережні з прогнозами. Повна заміна автопарку з паливного на електричний настільки близько, що виробники побоюються масового переходу клієнтів в «режим очікування» – коли раціональні автомобілісти (яких більшість) вирішать поїздити на своїх нинішніх машинах ще два-три роки, щоб потім вже остаточно пересісти на електричну модель.

Сміливо вчинили у Porsche, де анонсували випуск в 2020 нового електрокара з характеристиками, які нічим не поступаються нинішнім моделям на традиційному паливі. На їх прикладі можна буде подивитися, як відбудеться заміна автопарку. Але Porsche це, все-таки, верхній ціновий сегмент масових авто.

А чого чекають масові споживачі, щоб повністю відмовитися від машин з ДВЗ? Перше – збільшення ємності батарей, яке дасть стійкий запас ходу від 600 км, що відповідає пробігу на одній заправці середнього автомобіля. Друге, і головне, – прискорення терміну зарядки батарей. Зараз від звичайної мережі 220 зарядка триває всю ніч, а взимку і довше. Від спеціальних станцій значно швидше, але все одно це години, а не хвилини. Третє – збільшення місць для зарядки авто…

Але, тим не менше, звичні технічні параметри вже близькі. Той же Porsche задекларував для нової моделі 500 км пробігу і 15 хвилин на зарядку батареї. І можна не сумніватися, що ці цифри будуть дуже скоро перевищені.

Тому чекаємо масової заміни автопарку. І не в міру зносу старого, а вибухової заміни. Оскільки різниця в ціні палива і електроенергії величезна. І так буде, як би з часом влада не намагалися ціну на електроенергію для авто підняти (можна не сумніватися, що вони будуть прагнути до цього, як до компенсації втрачених акцизів на паливо).

В Україні ця тенденція прийде через 4-5 років після першої європейської хвилі заміни автопарку, яку чекають через ті ж 4-5 років. І до нас масово почнуть ввозити три-п’ятирічні електромобілі. Тобто, українським водіям варто розраховувати поїздити на своїх бензинових і дизельних авто ще 8-10 років. Потім експлуатація таких авто буде вважатися надмірно дорогою, незручною і просто дивною. Так само нинішні авто перестають бути капіталом. Треба зазначити, що ту бензинову машину, яку ми купуємо сьогодні, швидше за все, через 5 років продати буде просто неможливо.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version