Site icon AutoKyiv

Відтепер страховку можна купити он-лайн

7 лютого увійшло в історію страхового ринку як день старту продажів полісів ОСАЦВ в електронній формі. Сьогодні набуло чинності розпорядження Нацкомфінпослуг, яким страховим компаніям дозволили укладати договори автострахування через інтернет – повідомляє Вin.ua

Не виходячи з дому

Відтепер, щоб купити поліс ОСАЦВ, автовласникові не потрібно їхати в офіс страхової компанії або чекати її кур’єра. Операцію покупки страховки можна провести он-лайн. Для цього через сайт обраної вами страхової компанії подається заявка із зазначенням всіх необхідних для укладення договору даних. На їх основі страховик розраховує ціну договору і формує остаточну пропозицію для клієнта.

«Пропозиція» буде згенерована в базі даних Моторного (транспортного) страхового бюро України (далі – МТСБУ) і залишиться актуальною добу. Якщо клієнт згоден з умовами страхування, він підтверджує транзакцію (як підтверджуються операції в інтернет-банкінгу) і оплачує послуги страховика: або платіжною карткою через сайт компанії, або готівкою у відділенні банку. Після надходження оплати поліс автоматично реєструється в базі даних МТСБУ, а клієнт отримує на свою електронну пошту підтвердження страхування своєї відповідальності перед третіми особами. Електронний поліс можна зберігати в телефоні або роздрукувати.

У електронного поліса є переваги. Клієнт може оформити договір в будь-який зручний для нього час, а не тільки в «робочий». І для цього йому не доведеться їхати в офіс страховика. Мінімізується ризик покупки підробки – електронний поліс буде виписуватися безпосередньо з Централізованої бази даних МТСБУ.

При цьому бюро зможе оперативно блокувати продаж полісів неплатоспроможними компаніями: в разі виключення їх з МТСБУ укладення нових полісів стане неможливим. Якщо у вас виникнуть сумніви з приводу достовірності е-поліса ОСАЦВ, його правдивість можна перевірити через інтернет, QR-код і SMS-запит, у разі відсутності інтернету.

Прогрес не стоїть на місці

Запуск електронного поліса – вимога часу. «Поява електронного поліса стало логічною відповіддю на зміни, які відбуваються в сучасному світі. Поведінка споживача змінюється. І щоб відповідати його новим вимогам, страховим компаніям потрібно змінюватися і підлаштовуватися», – вважає голова правління СК«ІНГО Україна» Ігор Гордієнко. «Протягом останнього року було виконано величезну роботу страховиками та МТСБУ, що в кінцевому підсумку зробило можливою реалізацію найбільшого проекту в сфері страхування ОСАЦВ з тих пір, як цей вид став обов’язковим», – розповіли FinClub в СК «Арсенал Страхування».

Керівник IT-департаменту СК «Вусо» Олександр Синєкоп вважає, що електронний поліс може виявитися дешевшим для клієнтів. «Такий поліс не тільки позбавить від витрати часу, але може стати і дешевшим, оскільки скорочуються адмінвитрати. Крім того, клієнт точно знатиме, що його поліс дійсний і забезпечений страховим покриттям компанії, що працює, а не СК, що давно збанкрутіла», – пояснює страховик. Йдеться про торгівлю «полісами» на узбіччях трас.

Перехід на нові правила не буде безболісним. МТСБУ рекомендує клієнтам протягом мінімум шести місяців мати при собі роздрукований електронний поліс. І хоча Нацполіція може перевіряти у водія наявність поліса через ЦБД МТСБУ за номером договору або номером автомобіля, офіційної відповіді від МВС і Нацполіціі немає. Як немає і внутрішніх документів, які б регулювали це питання. «Відсутність таких документів може призводити до неоднозначного трактування норм законодавства про наявність чи відсутність страхових полісів у випадках укладення договорів обов’язкового страхування в електронній формі», – підкреслив Олександр Синєкоп.

Більше того, тільки менша частина готова до нововведень. За інформацією FinClub, лише 10 страхових компаній пройшли тестування МТСБУ і зможуть продавати поліси он-лайн: «ІНГО Україна», «ПЗУ Україна», «Арсенал Страхування», «Уніка», «АХА Страхування», «Вусо», «Домінанта», «УПСК»,« Європейський страховий альянс», «Юнівес». Іншим гравцям ринку страхування доведеться доопрацьовувати IT-системи.

У МТСБУ говорять, що членами бюро є 53 СК. Більше половини компаній, які працюють в сегменті ОСАЦВ, планують впровадити електронний поліс «вже найближчим часом». «Електронний поліс ОСАЦВ фактично став офіційним стартом справжніх електронних продаж на страховому ринку. Той факт, що не вся нормативна база готова до цього впровадження, не може стати приводом для зволікань. Тут сам факт запуску електронних продаж більш важливий, ніж ступінь готовності навколишнього середовища. Це дуже важливий крок для страхового ринку, який відкриє шлях для нових технологій у страхуванні», – вважає Ігор Гордієнко.

Але є і ще один ризик. Он-лайн-системи страховиків та МТСБУ залишаються дуже уразливими перед кіберзагрозами. «Після атаки вірусу PETYA.А влітку минулого року у деяких страховиків «злетіли» бази даних і пропала частина інформації по клієнтських договорах. А ЦБ МСТБУ була недоступна близько тижня. Як у такій ситуації автовласникові довести, що поліс у нього є?» – обурилися в одній з СК.

Олександр Синєкоп вважає, що гальмувати популярність електронного поліса будуть страхові компанії і самі клієнти. «Останній «стоп» був у законодавчій основі для функціонування електронного поліса, але він усунутий. Зараз тільки самі страхові компанії можуть стримувати повноцінне впровадження електронного полісу в Україні через свою неготовність. І, звичайно, залишається ще такий фактор, як низький рівень фінансової грамотності у споживачів страхових послуг. Як наслідок – недовіра до нововведень. Клієнти звикли за 25 років купувати паперовий поліс, тому відмовитися від нього буде непросто», – пояснює Олександр Синєкоп.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version