Site icon AutoKyiv

Що чекає на власників авто з ГБО?

Із 1 лютого ц.р. вступає в силу ДСТУ EN 589: 2017 про якість автогазу, що реалізується на заправках. Як це вплине на споживачів, оскільки газу, що відповідає цьому стандарту, в Україні мало, а за продаж неякісного заправників будуть серйозно штрафувати, повідомляє Autonews.

За «нестандартний» газ штрафуватимуть

Новий стандарт, нагадаємо, висуває до виробників газу ряд вимог, зокрема, за октановим числом, відсутності вільної води, більш низькому вмісту сірки. Проблема в тому, що цим вимогам відповідає скраплений газ, який Україна імпортує з Білорусі, а ось вітчизняний продукт, а також поставки з Росії і Казахстану, нормам… не відповідають. Проблема в тому, що держава може почати штрафувати ті АЗС, що не зможуть швидко перебудуватися на продаж газу стандарту EN 589: 2017, а продовжать реалізацію «нестандартного» газу.

У зв’язку з цим виникає ряд чисто споживчих питань: чим в цей перехідний період будуть заправлятися звичайні українці; чи не виникне в момент переходу на нові стандарти дефіциту газу взагалі; і як позначиться нововведення на цінах на заправках?

В основі закону правильна ідея

Виконавчий директор Української асоціації зрідженого газу (УАЗГ) Олег Широков каже, що в основу введення нового стандарту закладена правильна ідея: автомобілі повинні їздити на автомобільному газі, а звичайні споживачі повинні користуватися «комунальним». Питання – як ідею реалізувати?

«Перший крок зроблено: запровадили стандарт. Тепер його треба ввести на ринок, щоб він працював. По-перше, на виробництві повинні бути відповідні лабораторії, які повинні його сертифікувати. Повинен пройти певний ланцюжок. Повинні бути налагоджені імпортні поставки, а цього за один місяць ніхто не зробить», – каже Олег Широков.

«Для переходу на нові стандарти завжди є адаптаційний період, щоб продавці палива змогли перебудувати свої поставки згідно нових вимог, – згоден з колегою директор компанії «УкрАвтономГаз» Андрій Дорофєєв. – Буде розроблений український технічний регламент за якістю на скраплений вуглеводневий газ».

Техрегламент – це своєрідний прошарок між ДСТУ та виробниками. У нього будуть входити два продукти – комунальний і автомобільний газ. На розробку піде мінімум рік, і тільки тоді його треба буде ввести на ринок. Доведеться підготувати базу, систему перевірки, контролю, сертифікації. І тільки потім держава буде уповноважена сказати: «Все, ринок готовий, щоб на заправках продавався автомобільний газ. Ми випускаємо наказ і забороняємо продаж «комунального». Але це довга історія», – відзначають в УАЗГ.

Як бути споживачам?

«Водіям не варто панікувати і переживати, що газу не буде на заправках або він подорожчає через ці вимоги до якості палива», – насамперед заспокоює Андрій Дорофєєв.

Та й вихід газу нового стандарту на ринок повинен бути м’яким. «Умовно, на АЗС повісять оголошення: «Хлопці, у нас два види газу – попереднього стандарту і нового». Люди приїдуть, будуть пробувати. А потім заправка з часом перестане продавати не автомобільний газ. Приблизно таке відбувається і з дизелем і з бензином, коли з’являється новий стандарт і відходить старий, – наводять приклад в УАЗГ.

До слова, експерти по паливу відзначають, що, за великим рахунком, стандарт ДСТУ не обов’язковий до використання. У приклад вони наводять одну з мереж АЗС, яка створила і запатентувала свою брендову марку скрапленого газу, керуючись не держстандартом, а технічними умовами (ТУ). Так само можна буде робити і з газом ДСТУ EN 589, додаючи в нього різні присадки.

«Вводити зараз перевірки і заборони – державна авантюра»

Що стосується перевірок АЗС прямо з 1 лютого, то на ймовірність цього фахівці дивляться дуже скептично.

«Держспоживінспекція та Держекоінспекція, які нібито повинні контролювати заправки, за фактом в Україні не працюють – покажіть мені хоч один останній акт, які ці організації склали на АЗС. Тим більше, на сьогодні оголошено мораторій на проведення перевірок. Говорити про те, що зріджений газ по ДСТУ 4047 становить загрозу не правильно, та як його особливість в тому і полягає, що це один з найчистіших у світі продуктів для використання в автомобільному двигуні. Я не бачу на сьогодні підстав сказати заправкам: «Стоп, продавайте тільки газ ДСТУ EN 589″, – це буде державна авантюра. Наше внутрішнє виробництво до цього не готове, не готові митні органи, та й ми не в змозі його десь багато взяти. Видати наказ можна, а виконати його – ні», – вважає Олег Широков.

Споживачів потрібно захищати

При цьому реальний контроль над тим, що заливають у баки українським водіям, нам би не завадив.

«Росія і Білорусь відвантажують газ в країни Євросоюзу якісніший, ніж в Україну. Проблема якості газу в Україну стоїть дуже гостро. Кожен водій, який проїхав хоч 100 км на газу, може розповісти про роботу двигуна, про забруднення фільтрів у Україні. В Україні водії завжди залишаються наодинці зі своїми проблемами з обслуговування на АЗС. Постійні недоливи палива і погана якість газу стали нормою для українського водія. Відстояти свої права практично неможливо. Але найближчим часом ситуація кардинально зміниться. Планується посилення контролю з боку Держекоінспекції та Держспоживінспекції. Головне, щоб ці контролюючі інстанції не працювали на замовлення окремих гравців паливного ринку і не вели жорстку розправу над конкурентами», – підводить підсумок директор компанії «УкрАвтономГаз» Андрій Дорофєєв.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version