Site icon AutoKyiv

Сьогодні День народження автомобіля

Для всіх, хто не може уявити своє життя без автомобіля, 29 січня має бути справжнім святом. Саме в цей день німецький конструктор Карл Бенц оформив патент на саморушний екіпаж – повідомляє Аvtoblog.ua

Ім’я це відомо кожній людині, яка хоч в якійсь мірі цікавиться автомобілями. Карл Бенц (Carl Friedrich Michael Benz) по праву вважається винахідником автомобіля. Він отримав перші в світі патенти на двотактний двигун внутрішнього згорання, систему запалювання, що працює від батареї, свічку запалювання, акселератор, карбюратор, зчеплення, коробку передач, водяний радіатор охолодження, – словом, на всі основні вузли автомобіля.

Від майстерні до світового концерну

Талант інженера і винахідника проявився у Карла Бенца дуже рано, але його професійна кар’єра зовсім не була цілком очевидною справою. Він народився в небагатій родині. Батько, машиніст паровоза, помер, коли Карлу було всього два роки. Завдяки зусиллям матері, відмінним оцінкам самого Карла і державній стипендії, він закінчив політехнічний університет вже у віці 19 років, потім, після семи років роботи на різних підприємствах, створив власну фірму. Власне, спочатку це була просто майстерня.

Перший автомобіль, що став серійною моделлю, був запатентований 29 січня 1886 року. Патент під номером 37435 був виданий на триколісний самохідний екіпаж. З цього трицикла почалася історія світового автомобілебудування. Свій винахід Бенц оснастив бензиновим двигуном внутрішнього згорання.

Перший “автопробіг” зробила дружина винахідника Берта. 5 серпня 1888 року вона разом із дітьми подолала більше ста кілометрів, щоб відвідати свою матір. На підйомах машину доводилося штовхати, і легенда свідчить, що саме після цього Берта подала ідею чоловікові оснастити її коробкою передач.

У 1926 році компанія Бенца об’єдналася з компанією Daimler, що також займалася випуском автомобілів. Усі моделі були перейменовані: вони стали називатися “Mercedes-Benz” (це ім’я – Мерседес – було ім’ям дочки одного з партнерів Даймлера).

Концерн і після смерті його засновника продовжував йти в авангарді автомобілебудування. У 1936 році почалося виробництво легкових автомобілів з дизельним мотором. Першою моделлю з дизельним двигуном став Mercedes-Benz 260 D.

Історія триває

Дизельний двигун названий на честь його розробника – німецького винахідника Рудольфа Дизеля (Rudolf Diesel). Цей двигун має досить високий коефіцієнт корисної дії, а паливо коштує дешевше бензину. І так як економічність була одним з основних переваг дизельних двигунів перед бензиновими, першими про їх використання задумалися виробники вантажних автомобілів. У 1924 році на берлінській автовиставці німецький концерн MAN представив модель, що працює на дизелі.

Завдяки зниженню маси дизельного мотора, до можливості його використання вирішили придивитися і виробники легкових автомобілів. Особливо активно над вирішенням цього завдання працювали саме інженери компанії Daimler-Benz.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version