Site icon AutoKyiv

Як скоротити витрати на пальне, яке вже досягло нового цінового рекорду

І про наболіле… Ціни на бензин в країні злетіли вище за психологічну позначку в 30 грн. за літр, і це змушує водіїв шукати способи на ньому заощадити. Максимальна ціна за літр ходового А-95 вже досягла 32 грн.(!)

Як змінилася його вартість за останні 7 років, див. інфографіку.

“Сегодня” опитала експертів, щоб скласти найдієвіші поради, як скоротити витрати на пальне

Що буде

За останній місяць бензин А-95 додав у ціні 1,4 грн., або 5%, середня вартість по країні – майже 30 грн. Економіст Олександр Охріменко підрахував, що паливна складова в ціні різних товарів становить від 5% до 50%.

Найбільша – на пасажирському автотранспорті – в автобусах на міжобласних і зарубіжних маршрутах витрати на бензин і дизпаливо доходять до половини вартості квитка, в маршрутках – до 30%. У таксі, що працюють на бензині, частка палива в собівартості кілометра пробігу доходить до 40% (2,5-3 грн.), що працюють на зрідженому (LPG) газі – до 20% (1,3-1,5 грн.). У ціні продуктів частка палива – 5-15%, причому вона максимальна у товарів повсякденного попиту – хліб, молоко, молокопродукти, ковбасні вироби.

Директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко каже, що паливна складова впливатиме і на вартість продуктів: наприклад, для буханки хліба плюс 6-8 копійок, для літра молока – до 20 копійок, для кілограма недорогої ковбаси – до 1 грн.

Як заощадити

На думку економістів, найочевидніший спосіб скоротити витрати на бензин – відмовитися від нього, перейшовши на LPG-газ. Крок витратний, так як потрібно спочатку встановити газобалонне обладнання, що обійдеться мінімум в 10 тис. грн. Але витрати окупляться вже через кілька місяців: ціна проїзду одного кілометра на малолітражки (наприклад, Lanos) знизиться з 3 до 1,5 грн., навіть якщо їздити нечасто.

«Бізнес-структури почнуть масово переводити бензинові вантажівки на газ, щоб скоротити витрати, але продукти в роздробі від цього навряд чи подешевшають, – вважає Охріменко. – Також оптимізують логістику перевезень, можливо, зросте частка товарів постійного попиту (насамперед хліб, молоко), що закуповуються у найближчих виробників. Тут багато залежить від оптових цін, якщо товар знаходиться далі, але коштує дешевше, його привезуть».

Директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко радить задуматися про електромобіль. Вони з 2018 року подешевшали більш ніж на 20% у зв’язку зі скасуванням ПДВ і акцизу на їх ввезення.

«Економія складе 2000 доларів, на експлуатації можна зберегти ще до 3000 доларів в рік», – підрахував Назаренко.

Головна стаття економії – зарядити акумулятор – коштує близько 70 грн. (на 150 км пробігу), в той час як 20-літрова каністра бензину (на 150-200 км) коштує 600 грн.

Тим, хто використовує традиційні авто, Дорошенко радить рідше їздити за покупками в супермаркети і купувати там побільше продуктів тривалого зберігання, це збереже паливо. Також він прогнозує, що люди стануть рідше їздити за місто на автобусах, а частіше – на електричках, а по місту пересядуть з маршруток на громадський транспорт.

Експерти паливного ринку прогнозують, що бензин буде ще дорожчати.

«Причини дві – зростання цін на нафту в світі до $70 за барель і здешевлення гривні, так як більше 80% пального Україна імпортує, – говорить директор спецпроектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев. – Ціни можуть піднятися до кінця місяця ще на 50-60 копійок за літр марки А-95 (вище 30 грн/л). Більше нафта дорожчати навряд чи буде, тому все залежить від курсу гривні, адже кожні 10 копійок її ослаблення відносно долара піднімають ціну літра бензину на 8 копійок».

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version