Site icon AutoKyiv

ВелоДТП у 2017 році

Велосипедисти –  повноцінні учасники дорожнього руху, подобається це комусь чині, але так є. А наша культура водіння знаходиться поки на рівні пострадянських 90-х і це – погано – пишуть у Фейсбук на сторінці MotoHelp.

У велорусі Києва ми бачимо дві головні проблеми:

З чим стало краще?

Як не дивно, але ДТП з велосипедистами в 2017 було менше, ніж в 2016 на 17%: 101 ДТП в 2016 році проти 85 ДТП в 2017. Це хороший результат, тим більше, що велосипедистів на дорогах стало більше.

Винуватість в ДТП:

– як і в основній частині нашої статистики, автомобілісти були основними винуватцями аварій в минулому році. Щоправда, якщо брати смертельні ДТП, то на відміну від мотоциклістів (які в більшості випадків самі були винуватцями ДТП в яких гинули), велосипедистів в основному збивали.

На адресу велосипедистів часто можна почути претензії, що вони не знають правил дорожнього руху. Така проблема є, хоча і не в такому масовому масштабі як деякі думають, але дивлячись на картину з порушеннями, то хочеться сказати як раз в сторону автомобілістів, щоб вони дотримувалися правил дорожнього руху.

Ми провели зріз найпоширеніших порушень ПДР з боку велосипедистів і автомобілістів, які привели до ДТП.

Найпоширенішою причиною ДТП з вело став правий поворот з другого ряду з боку водіїв авто. Це порушення послужило причиною більш ніж 30% від загальної кількості ДТП з велосипедами.

Травматизм: тут у любителів крутити педалі все сумно.

Смертність велосипедистів у 3 рази вище, ніж у мотоциклістів і становить 11,8%. Більш ніж кожен десятий, котрий потрапив у ДТП на велосипеді в 2017 році в Києві – гинув.

Кількість отриманих травм середньої тяжкості (перелом рук, ніг, ключиці, ребра і т.д.) у велосипедистів вища (+2,5%) у порівнянні з мотоциклістами.

У цифрах картина приблизно така:

пошкодження невідомі – 17,

легкі пошкодження – 37,

середня тяжкість – 19,

тяжкий (критично) стан – 2,

загиблі – 10.

Чого хочеться побажати ВЕЛОСИПЕДИСТАМ:

– вчіть правила, це по суті те, що значно підвищує шанси не отримати травм і вижити на дорозі,

– використовуйте якомога більше світловідбивних елементів (цього багато не буває),

– використовуйте фари і «габаритку» (щоб ви розуміли на японських мотоциклах функції вимикання світла взагалі немає),

– використовуйте захисну екіпіровку. Навіть велошлем в ряді випадків дозволяє уникнути серйозних травм.

ВЕЛООРГАНІЗАЦІЯМ:

– боріться за інфраструктуру для велосипедів (її відсутність – безумовно одна з причин велоДТП). Намагайтеся впливати на рівень знань ПДР велосипедистами.

АВТОМОБІЛІСТИ:

– перед заїздом у двір, заправку, в правий поворот на перехресті – робіть це, будь ласка, з правого ряду. Таким нехитрим чином можна уникнути 30% ДТП з велотранспортом.

І наостанок – поважайте всіх учасників дорожнього руху. Ви не одні на дорозі і ніколи там одні не будете. Адже це дороги загального користування. Іноді взаємоповага економить не тільки здоров’я, а й чиїсь життя.

У разі якщо ви потрапили в ДТП на велосипеді, можете дзвонити в Мотохелп по телефону (097) 900-99-90 або писати нам у телеграм-чат https://t.me/motohelp_kyiv

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version