Site icon AutoKyiv

Пальне зросте в ціні на 1-1,2 грн/літр – думка експерта

У результаті надходження на ринок дорогого імпортного палива, вартість якого буде перевищувати ціни в грудні на 7-8%, ціни на АЗС до кінця січня можуть вирости ще на 1-1,2 грн/літр в результаті. Такий прогноз кореспондентові УНІАН озвучив експерт на ринку нафти і нафтопродуктів, директор спеціальних проектів Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

«Після відкриття оптових торгів нафтопродукти на кордоні подорожчають на 7-8%… Як тільки будуть куплені нові партії цього палива, то ціни на АЗС виростуть на 1-1,2 грн за літр до кінця цього місяця», – сказав він. За словами експерта, ціни на АЗС в Україні ще не повністю відреагували на зміни на світовому ринку нафти і нафтопродуктів. «Нафтопродукти на кордоні повинні подорожчати. Чому вони повинні подорожчати? Зараз (в період з 20-22 грудня до 10-12 січня) був так званий «мертвий сезон», протягом якого не відбуваються оптові торги нафтопродуктами. Це склалося традиційно. Тому ціни на АЗС в Україні ще не встигли відреагувати на ті зміни, які відбулися на світовому ринку, але вони повинні відреагувати», – зазначив він, додавши, що за цей період нафта встигла подорожчати з 62 до 68 дол. за барель. Другою причиною зростання цін на АЗС, на думку експерта, є зниження курсу гривні. «Протягом місяця долар подорожчав на 4%, а євро – на 6%. Кожні 10 копійок падіння курсу гривні рівні близько 7 копійок зростання вартості бензину, тому що він купується за долари і євро…», – зазначив Рябцев. Експерт також вважає, що цінова ситуація на ринку моторного палива на сьогодні повністю залежить від політики Національного банку. «Політика Нацбанку непередбачувана, курс гривні важче передбачити, ніж нафтові котирування», – сказав Рябцев, додавши, що, якщо курс стане більш прогнозованим, тоді нафтотрейдери зможуть планувати свої витрати і не будуть закладати в ціну палива ризики коливання курсу гривні.

Додамо, що станом на 9 січня, за даними консалтингової компанії UPECO, середня вартість на АЗС бензину А-92 становила 27,69 грн за літр, А-95 – 28,48 грн за літр і дизельного палива – 26,25 грн за літр. При цьому в деяких мережах, наприклад, ОККО і WOG, ціни на бензин А-95 перевищили 31 грн за літр. У середині грудня 2017 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик повідомив, що Міненерговугілля спільно з Антимонопольним комітетом створили комісію, яка проаналізує можливу змову щодо підвищення цін компаній, що продають світлі нафтопродукти. 21 грудня АМКУ почав розслідування на ринку палива, запідозривши мережі АЗС ОККО і WOG у можливих узгоджених антиконкурентних діях.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version