Site icon AutoKyiv

Як легко запустити мотор взимку

Зима вже певно згадала про свої права, тож господарям залізних коней варто б пригадати кілька основних правил зимового запуску двигуна на сильному морозі, які збережуть акумулятор і ваші нерви.

НЕ ПОСПІШАТИ, і не тільки, радить AvtoDream.

Моментальний запуск двигуна із наскрізь промерзшим акумулятором створить занадто високе навантаження на всю електромережу і на саму батарею. Тому сучасні автомобілі частково самі готуються до запуску, коли ви ще навіть не встигли сісти у крісло.

Деякі моделі автоматично активують паливний насос відразу після відкриття дверей. Але авто все одно потрібно дати деякий час на те, щоб всі системи «прокинулися». Поверніть ключ запалювання в положення ON, але не запускайте стартер. Зайві кілька секунд знадобляться автомобілю для самостійної діагностики і підготовки систем до запуску мотора.

Якщо машина запускається з кнопки, то натисніть її без затиснутої педалі гальма – це рівнозначно переведенню ключа в положення ON. Далі електроніка автомобіля зробить більшу частину сама.

Що стосується дизельних моторів, то на більшості більш-менш сучасних моделей є індикатор у вигляді спіралі на приладовій панелі. Коли він загорається, значить, автомобіль прогріває свічки розжарювання. Як тільки він згасне, можна приступати до запуску мотора.

ЗАОЩАДИТИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ

Не секрет, що стартер автомобіля є одним із найсерйозніших споживачів електрики у бортовій мережі. І чим більше циліндрів у двигуні, тим більше енергії йому потрібно для прокручування колінвалу.

Деякі стартери об’ємних моторів за своєю потужністю можна порівняти з двигунами мопедів – така віддача потрібна для запуску мотора із оливою, що застигла.

Зрозуміло, що настільки потужний стартер вимагає і відповідного акумулятора. Але взимку, коли акумулятори втрачають частину енергії під час простою на холоді, такі стартери здатні висадити його повністю за кілька спроб запуску. Тому якщо не вдалося завести двигун з першого разу, зробіть паузу в хвилину перед повторною спробою.

ТІЛЬКИ БЕЗ «ШТОВХАЧА»

При створенні сучасних автомобілів велика увага приділяється екологічності. Тому на всіх сучасних авто є каталітичний нейтралізатор. Саме він і може серйозно постраждати при запуску автомобіля «з штовхача». А вб’є його згоряючий бензин, який туди потрапляє.

Каталізатор працює на дуже високих температурах, які досягаються через кілька хвилин роботи. Звичайно, велика частина бензину піде звідти під тиском вихлопних газів, але якщо залишки все ж займеться, вас чекає дорогий ремонт.

Крім того, якщо у вас «автомат» навіть не думайте заводити авто «з штовхача». Якщо є стовідсоткова впевненість, що всьому виною втомлений акумулятор, то в першу чергу потрібно спробувати «прикурити».

І коротко нагадаємо, як це робиться, щоб не нашкодити. Електроніка в автомобілі – річ ніжна і тендітна, будь-який стрибок напруги може запросто вивести її з ладу.

Якщо «прикурювати» від іншого автомобіля, але вкрай важливо вибрати машину з ідентичною АКБ як по напрузі, так і по ємності. «Плюси» батарей з’єднуємо проводами. А ось «мінус» донора підключаємо до «маси» автомобіля з розрядженим акумулятором, тобто до металевого предмету корпусу.

«Мінуси» можна зв’язати проводами і безпосередньо, але тільки якщо є впевненість, що розряджений акумулятор в нормі і там немає короткого замикання, яке запросто «вирубає» і автомобіль-«донор».

БЕЗ РІЗКИХ РУХІВ

Для того, щоб машина розуміла, скільки їй потрібно палива і повітря, придумали блок керування двигуном. Йому видніше, в якій пропорції треба скласти паливоповітряну суміш, так що допомагати йому не варто. Якщо у вас не «Жигулі», то вижимати педаль газу не потрібно. В крайньому випадку можете взагалі не запустити мотор через порушений склад суміші.

ДОДАТКОВА ПЕРЕВІРКА

Буває, що в холодну погоду дає збої нештатна електроніка, яка і може підкинути проблем. Наприклад, різні додаткові протиугінні системи. Часто вони виготовлені дешевою робочою силою з дешевих китайських комплектуючих і встановлені в якомусь сервісі середньої руки.

Виявити, в чому саме несправність, на місці буває складно. Тому потрібно або намагатися уникати подібних систем, або час від часу стежити за їх станом.

ЗЧЕПЛЕННЯ

І останнє. На механічній коробці передач перед запуском двигуна слід натиснути педаль зчеплення до упору. Це полегшить стартеру запуск двигуна – не доведеться прокручувати ще й трансмісійне масло, що загусло за ніч.

А після того, як мотор запустився, не полінуйтеся і потримайте педаль зчеплення ще якийсь час, поки двигун не вийде на стабільний холостий хід.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

 

Exit mobile version