Site icon AutoKyiv

Путівник Європою або де купити авто можна найвигідніше

Зважитися на покупку вживаного авто досить непросто, а ще й із-за кордону… Щоб не придбати «кота у мішку» автоексперти радять шукати старі автомобілі в тих країнах, де рівень життя вищий, автомобілі обслуговуються і є історія автомобіля, яку можна хоч якось перевірити. Autonews.ua спробували скласти свій міні-гайд по Європі – де автомобіль в пристойному стані можна придбати за розумні гроші.

Австрія

Австрія вважається непоганим місцем для покупки уживаного автомобіля. Машини звідти дорожчі, ніж в Швейцарії, Франції, Італії, але будуть в хорошому техстані. Як-правило, у машини буде повний пакет документів. Австрійські автомобілі можна часто зустріти на Закарпатті – через те, що вони йдуть з так званим зимовим пакетом із заводу (додатковий підігрів дзеркал, стекол, замків, навіть в базових комплектаціях є ESP, часто зустрічається автономне опалення).

Бельгія, Голандія, Люксембург

Автомобілі з цих країн вважаються доглянутими. Особливо з Люксембургу – машина навіть з пробігом 100 тис. км, якщо її не ганяли «на забій», буде як нова. Автомобілі зазвичай два рази на рік заганяють на повний сервіс і по ходу експлуатації до них дбайливо ставляться.

Болгарія

Щоб знайти в Болгарії пристойний варіант, доведеться дуже добре пошукати. Старі автомобілі в Болгарії коштують дешевше, ніж в інших країнах (не випадково звідти в Україну привозять багато «єврономерів»), але дешевизна рідко себе виправдовує. При виборі автомобіля варто заручитися підтримкою незалежного експерта, щоб він допоміг визначити реальний пробіг і чи є приховані дефекти.

Угорщина

В основному з Угорщини везуть Audi і Volkswagen 3-5 років, але це «подвійний реімпорт»: щоб «очистити» екологічний податок, який є в Угорщині, авто вивозять до Польщі, а з Польщі продається далі, наприклад, до Німеччини. У такому випадку угорська машина може бути на 30% дешевше такої ж, але для німецького ринку.

Якщо говорити про середній ціновий сегмент (наприклад, Volkswagen Polo), то машини, як правило, «лізинги», в хорошому стані і питань до них зазвичай немає. Знову ж таки, успішно можна знайти машину на 30% дешевше, ніж в Німеччині (щоб добре заощадити, потрібно «ловити» вигідний курс форинта). Якщо ж брати авто «в лоб», то за ціною можна буде порівняти зі Словаччиною, Чехією, але трохи дорожче, ніж в Польщі.

Німеччина

Купити машину «з рук» в Німеччині практично не реально – більшість угод йдуть через дилера. Дилерів можна поділити на три групи: ті, які продають машини німцям; ті, які продають тільки дилерам і на експорт: дилери, які продають виключно на експорт.

Певні гарантії, що старий німецький автомобіль знаходиться в хорошому стані, дає відмітка про проходження автомобілем офіційної сертифікації від виробника (наприклад BMW Premium Selection, BMW Jahreswagen (автомобіль, який продається працівникові автомобільного заводу за пільговою ціною з правом продажу його по закінченні року). Перш, ніж потрапити на внутрішній ринок, вони проходять повну діагностику, і до них йде додаткова гарантія на рік-два. Технічно ці автомобілі кращі, але вони і дорожчі.

Греція

З Греції купуються автомобілі виключно на експорт (в країні є податкові пільги, а коли авто ввозять в країну, воно проходить податкову оптимізацію і продається далі).

Що стосується стану б/в авто з внутрішнього грецького ринку, то вони, як правило, дорожчі і в поганому техстані – греки за автомобілями не доглядають майже зовсім, хоча, звичайно, є винятки.

Данія

Автомобілі з Данії як правило мають історію обслуговування в офіційних автосервісах. Однак машини з Данії потрібно додатково дивитися на підйомнику – через погодні особливості країни. Аналогічно треба вчиняти з автомобілями зі Швеції і Норвегії, а також з тими, які були привезені з приморських регіонів (наприклад, з Брюгге в Бельгії) – може бути корозія.

Варто мати на увазі – на датських аукціонах можна запросто зустріти автомобілі 2013 року з пробігом за 400 тис. км. Особливо це відноситься до дорогих машин – Mercedes E, S класів з 2,5 літровим мотором. При цьому машини будуть мати офіційну історію.

Іспанія, Італія

Відносно нові автомобілі (3-5 років), як правило, нормально обслужені, так що хоча б по цій частині можна бути спокійним. Важливо знати, що італійські б/в автомобілі, особливо ті, які продаються на експорт, дуже часто йдуть без будь-яких документів, що загрожує проблемною історією. Особливо великі шанси натрапити на проблемний італійський автомобіль, коли його, реімпортованого, продають турки-перекупники в Німеччині.

Але в цих країнах є «ложка дьогтю»: найчастіше авто продаються в стані «свинарник» – машина може бути 2-3 річної давності, але салон після купівлі доводиться ще добу чистити, щоб він пристойно виглядав.

Мікрокраїни: Сан-Марино, Монако

Чи не найочевидніший варіант, але ці країни вважаються хорошим місцем для покупки автомобіля, якщо він потрібен в стані «як цукерка». У будь-якому випадку автомобілі будуть коштувати дорожче, ніж у тій же Італії, але у них буде маленький пробіг, офіційне обслуговування і постійне зберігання в гаражі.

Молдова

Свого авторинку в цій країні як такого немає – все везеться з Європи. У Молдові вигідно брати нові автомобілі за схемою реімпорту. Потрібно враховувати, що якість доріг в Молдові на ахти, а тому, якщо автомобіль використовувався в країні, він в тому ж стані, як якщо б він їздив в Україні.

Польща

У Польщі автомобілі – розкіш, а тому господарі за ними дуже доглядають. Якщо говорити про бюджетні авто для середнього класу 3-5 років, то їх стан, як правило, дуже гарний. Дороги в Польщі відмінні, що теж для покупців плюс.

Прибалтика (Латвія, Литва, Естонія)

Вибирати тут автомобіль краще за допомогою автоексперта. З одного боку, «домашні», що не імпортовані б/в автомобілі за якістю можуть бути нічим не гірше тих, на яких їздили німці або поляки, але дадуть їм фору в ціні. З іншого боку – ці країни – справжня перевалочна база б/в автохламу з усієї Європи. Аналітичні ресурси, що займаються «пробивання» історії авто по VIN-коду заявляли, що від 30% до 70% б/в машин, які ввозяться в Прибалтику з інших країн, мають безбожно скручені пробіги.

Румунія

Автоексперти кажуть, що в Румунії можна брати машини виключно у оптовиків, які торгують колишніми лізинговими або банківськими авто. Ситуація аналогічна з Угорщиною – машину потрібно вивезти в країну ЄС, правильно документально «очистити» і потім ввозити в Україну. Тоді буде хороша економія в порівнянні з будь-яким європейським ринком, особливо у дорогих автомобілів (на Audi A8 різниця може бути 5-10 тис. євро).

Однак, ризик купити непотріб, купуючи б/в з рук або через автосалон дуже великий. У такого автомобіля може бути скручений пробіг, битий і фарбований корпус, він може бути у розшуку в інших країнах ЄС. Більшість заможних румунів купує авто в Німеччині і тільки потім везуть їх додому. Тому румунські перекупники торгую мотлохом, який в Україні, до того ж, не прохідний.

Сербія

Автомобілі з Сербії традиційно в досить хорошому технічному стані.

Словаччина

«Чесність» пробігу та інших документів в Словаччині дуже жорстко перевіряє держава, тому ця країна – гарне місце для пошуків. Якщо автомобіль був випущений для словацького ринку, кілька років поїздив по країні і був виставлений на продаж – 90%, що з ним все в порядку. Дуже багато автомобілістів із Закарпаття їздять саме на словацьких автомобілях.

Фінляндія

Вважається не найкращим місцем для пошуку машини. Справа в тому, що машини з внутрішнього фінського ринку, по-перше, дорогі, по-друге, у них великі пробіги, а по-третє, вони погано обслуговуються.

Якщо говорити про фінський реімпорт (машини з США, Канади, Еміратів), то він відносно дешевий (машини у Фінляндії не розмитнюються, а стоять на митному складі), легко можна потрапити на «непрохідну» за українськими стандартами машину.

Франція

За чистотою в салоні французи теж не особливо стежать, але в цілому у них все набагато краще, ніж у італійців та іспанців. Багато б/в авто цілком доглянуті. Якщо брати регіони, де немає великих міст, якщо автомобіль використовувався на периферії, то він буде в хорошому стані і доглянутий. А якщо авто використовувалося фірмою – це найчастіше «свинарник» з подряпинами та пошкодженнями на корпусі.

Однак у Франції можуть бути підступи з документами – дуже часто, коли автомобіль з Франції надходить на митний склад, починають спливати історії, на кшиталт –  авто закладене, знаходиться в розшуку і т.д. Тому фірми-посередники попереджають клієнтів, що, купуючи на аукціоні машину з Франції, він бере на себе ризик «розрулювати» такі проблеми.

Чехія

У Чехії можна купити автомобіль 3-5 років за дуже хорошою ціною, який був випущений для чеського ринку. Але чи все в порядку з пробігом і чи немає інших нюансів – це як пощастить. У Чехії в цьому плані потрібно бути дуже обережним. Але якщо чеська машина, продається у офіційного дилера для місцевого ринку, а в українця є можливість оглянути її особисто – це хороший варіант.

Швейцарія

Якщо покупець готовий трохи переплатити, то шукати хорошу машину можна в Швейцарії. Там авто в хорошому стані і доглянуті. Також вважається, що в Швейцарії дуже гарна якість палива.

Швеція

У цій країні всі машини з великим пробігом. Ті, у яких пробіг невеликий, дуже дорогі. У Швеції має сенс брати машину, якщо вона буде використовуватися в холодному регіоні, тому, що все авто, зроблені для Норвегії, Фінляндії, Данії і Швеції йдуть з «зимовим пакетом», краще захищені від корозії. Знайти машину з маленьким пробігом в Швеції – реальна проблема, тому, якщо хтось пропонує машину віком 3 роки з пробігом до 100 тис. км, на таку пропозицію потрібно дивитися дуже скептично. Більшість авто 3 років мають пробіги 150-200 тис. км, хоча, якщо вони добре обслуговувалися, це не така й проблема.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version