Site icon AutoKyiv

Коли літр бензину на АЗС – не завжди літр…

          Найпоширеніше порушення на більшості автозаправних станцій – це недолив палива. На жаль, недоливи є скоріше правилом, ніж винятком. Як із цим боротися? Найпростіший і доступний спосіб перевірити точність відпуску палива: провести контрольний замір мірним відром (воно на заправках виконує роль контрольних ваг), яке повинні надати на першу вимогу клієнта на будь-якій АЗС. Повинні, але не надають.

         Ось вам реальна ситуація: 24 грудня, на заправці ОККО за адресою: м. Київ, вул. Богатирська 2Е клієнту спочатку ніби й погодилися надати мірну тару для того, щоб він міг переконатися, що колонка справна, а після телефонної розмови із кимось… – категорично відмовились. Мотивували ці працівники власну відмову тим, що тара використовується виключно у службових цілях техперсоналом. Ні звернення до самого «пістолетчика», ні звернення до касира бажаного результату не дали. Єдина відповідь на все: «…зверніться у вівторок із 09.00 до 18.00…» виглядає якось дивно навіть по цю сторону екрану. У чому проблема? Очевидно є що приховувати! Без поліції не обійшлося – факт відмови задокументували. Ще один бажаючий отримати мірну тару також потерпів фіаско. Йому так само категорично відмовили. Поліція і цього разу зафіксувала даний факт. Проте невеличку, але перемогу активісти все ж здобули  – до них прибула менеджер АЗС, мірна тара таки була надана і процедура перевірки була проведена. Менеджер АЗС запевнила, що ніхто не забороняв надавати тару, а навпаки – її повинні надати на першу ж вимогу. Результат перевірки такий – на 20 літрах недолив склав… 60 мл. Дрібниця, але дуже неприємно! Вся біда в тому, що АЗС практично неможливо зловити на серії обманів – для цього довелося б взяти сотні проб. Тож, у результаті й виходить – якщо колонка недоливатиме сотні, а то й тисячі разів, збагачуючи нечесних власників АЗС на величезні суми, відповідальність він понесе в кращому випадку за один конкретний контрольний закуп…       Активісти все ж настояли, щоб їм долили недостачу і вже повноцінними 20 літрами палива заправили авто. Додамо, що з моменту, коли просили мірну тару і до моменту, коли все ж вдалося її випросити та відміряти пальне пройшло небагато-немало… 3 години. А скільки нервів потрачено при спробі довести своє законне право як споживача послуг даної АЗС.

         Ця історія закінчилася «хеппі ендом», але так буває не часто. Головний посил, який нам би хотілося передати – свої права потрібно не тільки знати, а й уміти відстоювати у межах закону – навіть якщо доведеться витратити час. І головне, шановні водії, пам’ятайте: «Будьте пильні, щоб вас не обманювали!»

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version