Site icon AutoKyiv

Виробництво одного з найдоступніших для українців авто припинили. Чи не спіткатиме така ж доля інші авто ЗАЗу?

Авто Lanos, найбільший український виробник легковиків – Запорізький автозавод, більше не складатиме. Цю модель на ЗАЗі виробляли близько 20 років. Свого часу це була одна з найпопулярніших вітчизняних автівок на ринку, передає Експрес.

До 2008 року запорізькі машинобудівники реалізовували 40-50 тисяч “ланосів” щороку. Проте з часом обсяги продажу катастрофічно скоротилися. Так, минулого року ЗАЗ продав лише 2738 одиниць цих авто.

Протягом січня – жовтня 2017 року ЗАЗ виготовив лише 825 автівок. Це мізер, – каже експерт авторинку Сергій Малик. – Виробляти невелику кількість автівок заводові економічно не вигідно. Підприємство такого типу має випускати з конвеєра щонайменше 50-100 тисяч автівок щороку, щоб триматися на плаву.

Останнім часом стрімко зростає імпорт вживаних машин, нерозмитнених авто на “єврономерах”, тож ЗАЗ не витримав конкуренції, – вважає Олег Омельницький, аналітик компанії Auto-Consulting. – Лише завезення з-за кордону автомобілів за пільговими акцизами торік зросло в п’ять разів, якщо порівнювати з 2015 роком. За рік дії спецрежиму (з 1 серпня 2016-го по серпень 2017-го) імпортовано понад 50 тисяч автівок в рамках дії пільгових ставок. Офіційної статистики щодо того, наскільки зріс імпорт легкових автомобілів на “єврономерах”, власники яких не платять податків, немає. Але щороку їх завозять, за різними даними, не менше як 150-200 тисяч одиниць.

– Які ще причини зупинки виробництва “ланосів” можете назвати?

С. Малик: – На мою думку, Lanos просто катастрофічно застарів. Світові автовиробники давно пішли вперед, модернізували технології. Наприклад, система антиблокування коліс не входила до жодної комплектації наших “ланосів”, хоч її встановлюють нині на більшості європейських бюджетників.

О. Омельницький: – За новенький Lanos треба віддати до 10 тисяч доларів. А завезти машину з Європи коштує 2 – 4 тисячі. Очевидно, споживачі охочіше купують саме європейські автівки, бо ціна, як бачимо, різниться в декілька разів. Попиту на вітчизняні автівки практично немає. Тому й ЗАЗ зупинив виробництво.

Ще одна причина – ЗАЗ не має експорту. До 2014 року автомобілі українського виробництва найбільше купувала Росія. Тепер експорт туди із зрозумілих причин припинено, як і до інших країн Митного союзу. У нашого виробника не залишилося ринків, куди можна було б постачати автомобілі.

– Чи може ЗАЗ припинити випуск й іншої продукції?

О. Омельницький: – На базі автомобіля “Ланос” ЗАЗ розробив машину ЗАЗ Sens (Daewoo) з українським двигуном. Як мені відомо, його виробництво поки що не зупинено. Як і ЗАЗ Vida. Але ці моделі перебувають у тій же ситуації, що й “Ланос”, – попит на них невеликий. Тому з часом їх може чекати доля “Ланоса”.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

 

Exit mobile version