Site icon AutoKyiv

Фотофіксація і штрафи, паркувальні дружини і евакуатори. З 2018 року в Україні хочуть запустити нову систему контролю паркування

Плата за паркування – це прямий випадок, коли багаті діляться з бідними. Люди, що володіють автомобілем, його ремонтують, заправляють, платять за парковку – і таким чином поповнюють бюджет свого міста. За ці кошти місто стає краще, а дороги – якісніше і безпечніше“, – заявив народний депутат Антон Геращенко в ході круглого столу” Стоп парковці без правил. Реформа торкнеться кожного водія “.

Так презентували новий “паркувальний закон” (законопроект №5364) Геращенко і його колеги. Серед нововведень – нові паркувальні інспектори, фотофіксація порушень, безконтактні штрафи. Перше читання у Верховній Раді документ уже пройшов. Автори розраховують, що депутати його ухвалять до кінця року, а запрацює він уже з початку 2018-го.

В Україні щодня відбуваються тисячі порушень правил паркування, а реально в минулому році за несплату парковки на всю країну було складено 257 протоколів – менше одного протоколу в день. Механізм не працює“, – говорить один з розробників законопроекту Павло Фролов.

Паркувальний законопроект публічно підтримали: МВС, платформа Реанімаційний пакет реформ, громадське об’єднання «Разом проти корупції» та градоначальники 16 найбільших українських міст.

LIGA.net виділила шість ключових новацій депутатського законопроекту або чого чекати водіям?

Паркувальні інспектори

Українські міста зможуть створювати службу муніципальних інспекторів, які нарівні з поліцією будуть притягати до відповідальності тих, хто порушив правила зупинки-стоянки автомобілів і не сплатив послугу парковки. Паркувальні дружини будуть фінансуватися за рахунок місцевого бюджету. Інспектори зможуть виписувати штрафи і евакуювати машини. Усі випадки евакуації детально виписані в законопроекті – всього їх 16.

Зараз в законі прописано, що автомобіль можна евакуювати, якщо він істотно заважає руху. Але це оціночне поняття, яке складно довести“, – говорить Фролов. У новій версії документа вільне трактування виключається. Автомобіль зможуть евакуювати, наприклад, якщо він стоїть на проїжджій частині в два ряди, на залізничних переїздах, трамвайних коліях, естакаді, мосту, пішохідних переходах, при виїзді з прилеглих територій, на смузі громадського транспорту, велодоріжках і т.д.

Фото- / відеофіксація

Для затримання транспортного засобу інспектори зобов’язані будуть в режимі фотозйомки або відеозапису зафіксувати порушення в протокол.

У інспекторів буде відповідна екіпіровка і програмне забезпечення. Зйомка ведеться з руки, там буде зазначатися місцезнаходження автомобіля, дата і час зйомки. Інформація буде захищена і закрита від втручання“, – пояснює Фролов.

Штрафи без водія

Інспектор не зобов’язаний чекати водія, як зараз. Копія постанови чи повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальності за зафіксовані порушення буде залишатися на лобовому склі автомобіля.

У постанові буде вказано ідентифікатор доступу до інформації про порушення, і водій зможе її переглянути.

Калькуляція штрафів

За несплату парковки доведеться заплатити штраф, що в 20 разів перевищує вартість однієї години паркування, виходячи з тарифу, встановленого місцевою радою.

Зараз штраф за несплату парковки – від 136 до 204 грн, незалежно від місця, де відбулося порушення, – розповідає Фролов. – Ми не підвищуємо, а, навпаки, знижуємо штрафи“. За його словами, встановлюючи різні тарифи на парковку, місцева влада зможе регулювати в’їзд транспорту в центр міста і завантаженість різних вулиць.

Також передбачені два пільгових періоду оплати штрафу, коли можна буде заплатити 50% – в момент фіксації і в десятиденний період після отримання постанови власником автомобіля.

Зараз тільки в Києві діють три різні тарифи по оплаті вартості паркування залежно від територіального розташування майданчика (5, 7 або 10 грн за 1 годину).

Безготівковий розрахунок

Вводиться заборона на готівковий розрахунок при сплаті паркувального збору. Передбачається, що муніципалітети введуть автоматизовану систему оплати – через мобільний додаток, термінали, банківський рахунок і т.д.

Таким чином з розрахунків виключається людський фактор, що мінімізує можливість корупції.

Також передбачена відповідальність інспекторів за отримання оплати на руки. Штраф – від 850 грн.

Презумпція винуватості

Законопроект створює механізм “заочного” залучення до адміністративної відповідальності власника автомобіля, а не людини, яка безпосередньо ним керувала. Автори стверджують, що так система працює в країнах ЄС і більшості розвинених цивілізованих міст світу.

У Європі вас не питають, а спочатку машину відвозять, і лише потім ви платите за те, щоб забрати її зі штрафмайданчика. І платите зовсім інші гроші, ніж тут. Все робиться прозоро, для того, щоб уникнути будь-яких людських чинників або трактувань“, – пояснює депутат Київради Георгій Ясинський.

Оскільки в Україні дуже багато автомобілів знаходяться не в управлінні їх власників, в законопроекті прописано механізм, що захищає права власника. Модель запозичили в Естонії. У господарів авто з’явиться можливість вносити до реєстру власників автомобілів МВС дані особи, яка безпосередньо управляє автомобілем (створюється окреме поле “відповідальний користувач”). У такому випадку “листи щастя”, будуть приходити на зазначену особу, а не на власника.

Незгідний зі штрафом власник не зможе забрати евакуйований автомобіль зі штрафмайданчика, поки не заплатить. Тільки після цього він може оскаржити рішення про штраф в судовому порядку.

Конституційні ризики

Більшість експертів і урбаністів погоджуються, що Україна чи не єдина країна в Європі, де проблема парковки ніяк не вирішується, і законодавчі зміни необхідні. Проте нинішня спроба перезапустити систему контролю паркування може провалитися – законопроект можуть визнати антиконституційним і таким, що порушує права людини.

В Україні існує і діє рішення Конституційного суду від 22 листопада 2010 року (№23рп / 2010), який свого часу не тільки призупинив, а й відклав впровадження автофіксації майже на шість років. Зокрема, в ньому йдеться про те, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер і ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

Цим рішенням відповідальність за адміністративне правопорушення прив’язується до конкретної особи, – каже адвокат і правозахисник Вадим Володарський. – Не можна людину притягнути до відповідальності за те, що у нього у власності майно, за допомогою якого хтось щось зробив“.

Володарський впевнений, що якщо законопроект буде прийнятий, люди стануть масово опротестовувати постанови в судовому порядку. “Суд зобов’язаний перевіряти будь-яку норму закону на відповідність Конституції, отже, якщо люди будуть посилатися на конституційні норми з рішенням Конституційного суду, де виражена відповідна правова позиція, суди будуть змушені в масовому порядку скасовувати ці постанови та ставати на сторону водія“, – говорить Володарський.

Юрист Артем Багінський зазначає, що після конституційної реформи в Україні застосовується такий механізм, як конституційна скарга. “Достукатися до Конституційного суду зараз набагато легше, ніж раніше, – відзначає він. – Я впевнений, що цей закон буде переглянуто Конституційним судом, і висока ймовірність, що він визнає його неконституційним“.

Київ не став чекати прийняття законопроекту. Київрада проголосувала рішення, що містить список з 68 вулиць, на яких хаотично припарковані автомобілі, які блокують або ускладнюють рух, забиратимуть евакуатори.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version