Site icon AutoKyiv

Сигнали, якими водії «спілкуються» між собою

Жоден підручник не містить азбуки світлових сигналів на дорозі, яка потрібна водіям для обміну інформацією. Проте без неї ну ніяк – повідомляє avtoblog.ua. Звукові сигнали можна подавати не скрізь, та й не дуже-то вони інформативні. Мовою жестів з далекої і навіть ближньої відстані теж нічого не побачиш і не зрозумієш. Залишаються сигнали фарами й іншими світловими приладами.

Світлові сигнали на дорогах не формальні, їх, по суті, не існує. Але у всіх регіонах України водії ними користуються, бо це зручно.

До вашої уваги стандартний перелік світлових сигналів на дорозі:

Попереду поліція – два коротких дальнім світлом

Водій вже проїхав пост поліції і рухається далі. Він бачить зустрічний автомобіль і два рази коротко блимає дальнім світлом. Один водій просто з добрими намірами попереджає іншого, що попереду поліцейський пост або десь недалеко знаходяться поліційні патрулі.

Засліплений твоїм дальнім світлом – один короткий дальнім світлом

У темну пору доби водій однієї машини засліплений фарами дальнього світла зустрічного автомобіля. Засліплений водій коротко блимає своїм дальнім світлом, ніби чемно просить зустрічного водія переключитися на ближнє світло.

Засліплений дальнім світлом попутного автомобіля – аварійна сигналізація

У темну пору доби водій побачив у дзеркалі заднього виду автомобіль, який їде за ним і сліпить дальнім світлом. Засліплений злегка скидає швидкість і на короткий час включає аварійну сигналізацію. Тим самим він чемно просить того хто їде позаду переключитися на ближнє світло.

Іду на обгін – одночасно лівий поворотник і дальнє світло фар

Один автомобіль наздоганяє інший і хоче його обігнати. Таким світловим сигналом на дорозі він попереджає, що йде на обгін. Деякі при цьому можуть додатково включити звуковий сигнал.

Можеш обганяти – короткий сигнал правим поворотником

Один автомобіль наздоганяє інший і хоче обігнати. Але видимість погана, він ніяк не наважується на обгін. Але другий водій все бачить відмінно. Він розуміє, що перший хоче обігнати. Правим поворотником він говорить, що попереду проїжджа частина вільна і перешкод під час обгону не буде.

Пропусти – один або два коротких сигналу дальнім світлом

Один автомобіль наздоганяє інший і хоче обігнати. Він просить водія, який їде попереду, прийняти вправо, звільнити частину дороги для випередження.

Дякую – короткочасна аварійна сигналізація

Це вдячність одного водія іншому за допомогу в здійсненні маневру.

Здавалося б, прості, азбучні навички. Але обов’язково треба пам’ятати, що такі сигнали на дорогах знають не 100% всіх водіїв. І на трасі можна в будь-який момент зустрітися з повним чайником, до якого застосування азбуки світлових сигналів загрожує неприємними наслідками.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

 

Exit mobile version