Site icon AutoKyiv

Ретельний огляд авто, документів та фейс-контроль поліцією – такі реалії сьогодення на дорогах та вулицях столиці

Цей тиждень на столицю чекають величезні пробки, а все через спецоперацію МВС щодо виявлення зброї та вибухівки. У регіоні оголошено другий рівень терористичної небезпеки – “синій код”. На в’їздах у Київ силовики проводять вибірковий огляд автомобілів – пишеться на ресурсі Вести. Такі заходи ввели у зв’язку з ускладненням оперативної обстановки в столиці і області, зумовленої здійсненням низки резонансних злочинів.

Ще з самого ранку неділі, 5 листопада, під’їзди до Києва були заблоковані. Переважно поліція зупиняла вантажівки і мікроавтобуси, рідше – легкові машини. При цьому авто класу «Люкс» правоохоронці не гальмували.

Як розповів журналістам один із водіїв, він стояв в пробці більше півгодини. «Змусили пред’явити права, страховку, відкрити багажник, показати його вміст», – каже Павло Казмірчук. А один із водіїв розповів, що пробка розтягнулася аж до Василькова. «Хотіли як краще, а вийшло як завжди. На яких підставах вони тут стоять і вибірково зупиняють?»- обурювався киянин Юрій Куняев.

Чому така вибірковість у перевірці авто поліцейські й самі не змогли пояснити, єдине, що сказали, що «у Києві такі ж патрулі стоять…»

Посилений режим несення служби поліцією спостерігається і в місті. Дуже багато піших патрулів у центрі. Перевірку документів та подеколи й кишень проводять навіть в спальних районах столиці.

Спікер Нацполіціі Ярослав Трікала зазначає, що поліцейські отримали право на час посиленого режиму обшукувати особисті речі тих, хто здається підозрілим. «На цей час співробітники поліції можуть попросити пред’явити документи з метою ідентифікації особистості і проводити поверхневий огляд речей громадян і власників транспортних засобів на предмет виявлення заборонених предметів», – заявив він.

Юристи ж наголошують, згідно з чинним законодавством, всі накази МВС є обов’язковими до виконання, тому в разі якщо вас зупинять, підкоритися силовикам все ж доведеться. «При цьому з їхнього боку все повинно бути в рамках закону. Якщо говорити про огляд автомобіля, слід пам’ятати: поліцейські можуть тільки оглядати вміст вашого авто і ні в якому разі не ритися в ваших речах. Вони можуть тільки попросити вас щось посунути або перекласти…», – пояснив адвокат Іван Ліберман.

У разі, якщо ж правоохоронці починають вести себе агресивно, адвокат радить негайно викликати на місце слідчо-оперативну групу та чергового прокурора, при цьому все фіксуючи на відео. Поліцейські мають право зупинити людину на вулиці і перевірити його речі. «При цьому, звертаючись до будь-якого громадянина, поліцейський зобов’язаний привітатися, назвати свою посаду, звання та прізвище, після чого коротко повідомити причину, мету перевірки і розповісти, під яке орієнтування він підпадає…», – каже Ліберман. У разі якщо у людини немає при собі документів, його можуть забрати до відділку для з’ясування особи.

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version