Site icon AutoKyiv

Як у дощ не втрапити в халепу: поради професіонала

Осінь – сезон дощів, а незабаром і снігу. Як перебудувати стиль водіння у таких умовах, щоб ні себе, ні пасажирів свого авто не наражати на небезпеку? Поради у власному блозі  в Фейсбук дає автогонщик і шоумен Олексій Мочанов.

Правило перше і основне: шини вже повинні бути зимовими. Наприклад, в Угорщину і Словаччину з 1 листопада просто не пускають на НЕ зимовій гумі. При цьому їздити в Європу можна тільки на фрикційних шинах (без шипів). В Україні шипи дозволені.

2) Акумулятор і генератор на автомобілі повинні бути новими, справними. Рідина в омивачі має бути вже не літня. Так як вночі може бути мінусова температура, і рідина в бачку або трубках замерзне.

3) У таку погоду бажано  їздити завжди виключно з ближнім світлом фар (не на габаритах, протитуманки – тільки в туман).

4) У кого є кондиціонер – завжди його включайте. Так буде відбуватися осушення салону від зайвої вологи. У кого є клімат-контроль – встановіть комфортну для вас температуру, але не вимикайте кондиціонер. Щоб вікна не запотівали: коли залишаєте на ніч машину – просто відкрийте на пару хвилин двері або вікно перед тим, як їх закрити і піти додому. Дайте температурі на вулиці і в салоні вирівнятися. Вранці включайте кондиціонер на гарячу подачу – і на скло. На деяких машинах піктограма “лобове скло” і передбачає кондиціонер з гарячим повітрям.

5) Перевірте і при необхідності поміняйте гумки на щітках склоочисника або ж щітки склоочисника цілком. У наших умовах вони рідко ходять більше двох сезонів.

6) Завжди возіть із собою в машині паперові рушники – щоб протерти дзеркала, бічні стекла і фари з габаритами.

7) Дуже важливо приділити увагу одягу. Незалежно, працюєте ви в офісі в піджаку та краватці або геологом у водолазці – в машині свої правила. Не використовуйте під час їзди те, що “перекриває кисень” і подачу крові до голови. Сорочка з розстебнутим гудзиком, без краватки, шарф модний або теплий – все це треба відкласти до зупинки, блискавку під горло не затягувати. Якщо на вас тепла куртка або шуба, дублянка – знімайте їх.

8) Якщо є темне тонування на передньому склі, водійському і пасажирському – краще його видалити – дуже великий ризик щось не помітити через нього, особливо ввечері і в мокру погоду.

9) Машину не прогрівати. Ніколи. Максимум 1-2 хвилини. За ніч машина охолоджується вся, а прогріваєте ви тільки мотор. Сів, завів, поїхав. Нешвидко, потихеньку. Це повинно стати звичкою.

10) Під час їзди пам’ятайте, що восени реакції водія трохи притуплюється – одяг, погода, дорожнє покриття, настрій не сприяють їзді. Гальмівний шлях збільшується, тому що холодно і слизько. Траєкторія руху змінюється, машина не так охоче їде, як по сухому асфальту влітку. Усі маневри робіть заздалегідь і без різких рухів. Особливо обережно заїжджайте зранку і ночами на мости.

Не переоцінюйте ні власні можливості, ні можливості свого авто. Безпечної всім осені!

Підписуйтесь на канал Киев Автомобильный у Viber/Telegram, читайте нас у Facebook  та Instagram, щоб першими дізнаватися про нові матеріали і ключові події дня.

Exit mobile version